Giuseppe Garibaldi was een strijdlustige soldaat. Met slechts 1000 vrijwilligers wist hij het eiland Sicilië te veroveren

4 juli jarig: Giuseppe Garibaldi

Zijn meest roemruchte daad is de verovering van Sicilië met slechts duizend vrijwilligers. Deze campagne en zijn latere rol in de Italiaanse eenwording van 1861 bezorgt hem de eer om als één van de Italiaanse ‘vaders des vaderlands’ neergezet te worden. Giuseppe Garibaldi werd geboren op 4 juli 1807 in Nice.

Garibaldi werd geboren als zoon van Giovanni Garibaldi en Maria Raimondo. Zijn familie was in Nice betrokken bij de handel op zee en Garibaldi gaf zelf ook al vroeg toe aan de roep van de zee. Op een reis naar Rusland ontmoette hij een lid van Giovane Italia, de Italiaanse onafhankelijkheidsbeweging van Giuseppe Mazzini. In 1834 kwam deze groep onder leiding van Mazzini in Genua in opstand tegen de koning van Sardinië. Deze opstand mislukte echter en Garibaldi werd ter dood veroordeeld voor zijn betrokkenheid. Hij vluchtte naar Zuid-Amerika, waar hij onder meer, als kaperkapitein, in Brazilië en tijdens de Uruguayaanse Burgeroorlog (1839-1851) vocht. In Uruguay werd hij bevorderd tot generaal en zijn troepen gingen voor het eerst de bekende rode hemden dragen, die eigenlijk bedoeld waren voor de slachthuizen van Buenos Aires maar door Garibaldi geconfisqueerd en daarna als symbool geadopteerd werden.

Tijdens de onrusten die overal in Europa in het revolutiejaar 1848 de kop opstaken keerde hij weer terug naar Italië om aan de kant van het koninkrijk Sardinië te vechten tegen de Oostenrijkers. Een weigering van Garibaldi om bevelen op te volgen dwong hem echter om uit Piemonte te vluchten, waarna hij ging vechten voor de nieuwe Romeinse republiek. Ondanks enkele kleine overwinningen werd hij verslagen door de Fransen waarna hij vijf jaar in ballingschap ging op het Amerikaanse continent, om in 1854 terug te keren in Italië.

Na de uitbraak van de Tweede Italiaanse Onafhankelijkheidsoorlog nam hij met duizend Noord-Italiaanse vrijwilligers, ook wel roodhemden genoemd, Sicilië in. De rest van het koninkrijk Napels volgde later, waarna hij dit gebied overdroeg aan Victor Emanuel II van Sardinië, waardoor Italië op 17 maart 1861 verenigd werd. Na enkele verdere expedities en een periode in het Italiaanse parlement bracht hij zijn laatste jaren door op zijn boerderij op het eiland Caprera, waar Giuseppe Garibaldi op 2 juni 1882 overleed.

afbeelding

Garibaldi was een strijdlustige soldaat. Met slechts 1000 vrijwilligers wist hij het eiland Sicilië te veroveren. Via Wikimedia Commons [Public Domain]

Ook interessant: 

Ideologieën: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt