Maria trouwde in 1641 met de latere stadhouder Willem II. Bovendien was zij de oudste dochter van de Engelse koning Karel II.

4 november jarig: Maria Henriëtte Stuart

Ze was de Princess Royal van Engeland en werd prinses van Oranje-Nassau door haar huwelijk met Willem II van Oranje. Na de dood van haar man in 1650 verbleef ze samen met haar gevluchte broers Karel en Jacobus II van Engeland in Nederland ten tijde van de Engelse burgeroorlog. Maria Henriëtte Stuart werd geboren op 4 november 1631.

Maria werd geboren als oudste dochter van koning Karel I van Engeland en zijn vrouw Henriëtta Maria in Londen. In navolging van de Franse etiquette in die tijd gaf de koning haar de titel Princess Royal, die vanaf toen aan de oudste dochter van de Britse vorst werd toegekend. Ondanks pogingen van haar moeder om haar Rooms-Katholiek op te voeden, werd ze naar de wens van haar vader protestants opgevoed.

Koning Karel I probeerde zonder succes Maria uit te huwelijken aan een zoon van Filips IV van Spanje. Toen deze poging evenals een huwelijk met haar neef Karel Lodewijk van de Palts mislukte, verloofde ze zich met Willem, zoon van Frederik Hendrik, Prins van Oranje-Nassau en stadhouder van de Verenigde Provincies. Op 2 mei 1641 trouwde zij in Londen. Vanwege haar jonge leeftijd werd in het huwelijkscontract afgesproken dat Maria pas na haar twaalfde verjaardag in de Republiek ging wonen. Desalniettemin kwam zij op haar elfde al naar Nederland. Vanwege de escalerende spanningen tussen Karel en het Engelse parlement - die uiteindelijk zouden leiden tot het uitbreken van de Engelse Burgeroorlog - besloot de Engelse vorst zijn vrouw en kinderen in 1642 naar Holland te sturen.

In maart 1647 volgde Maria's echtgenoot Willem II zijn vader op als stadhouder. Drie jaar later stierf Willem aan de pokken, slechts enkele dagen voordat zijn zoon geboren werd. Samen met de grootmoeder van haar overleden man, Amalia van Solms, deelde ze de voogdijschap over haar zoon. Tegen het eind van de Engelse Burgeroorlog (1642-1651) werd haar vader Karel I in 1649 onthoofd, en kwam Engeland onder het bestuur van Oliver Cromwell.

Omdat Maria weigerde om Nederlands te leren en omdat ze nauwe banden met de verbannen Engelse edelen aanhield, was ze weinig populair onder het Nederlandse volk. Nadat haar broer Karel II in 1658 de troon besteeg in Engeland werd haar positie en die van haar zoon in Holland versterkt. In september 1660 begaf Maria zich naar Engeland om twee maanden later op 29-jarige leeftijd te overlijden aan de pokken. Haar zoon Willem III van Oranje zou in de Glorious Revolution (1688) zijn oom koning Jacobus II van de troon stoten ten gunste van zichzelf.

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.