Geen afbeelding beschikbaar

5 februari jarig: F. Van Brederode, M. Paulowna en R. Parks

Ze staat wel bekend als de moeder van de vrijheidsbeweging voor zwarte Amerikanen. Het congres noemde haar ‘the first lady of civil rights’. Ze kwam in het nieuws omdat ze weigerde op te staan voor een blanke in de bus. Het leidde tot hevige protesten in heel de Verenigde Staten. Rosa Parks werd geboren op 4 februari 1913.

Jonker Frans van Brederode (1465-1490)

werd geboren op 4 februari 1465 in Vianen. Als jongetje volgde hij een opleiding tot ridder en begon in de functie van schildknaap. Rond zijn zeventiende jaar werd Van Brederode geridderd. Hij vertrok naar Brabant en bezocht de Leuvense universiteit. Op dat moment waren er in graafschap Holland twisten uitgebroken tussen twee groeperingen: de Kabeljauwen en de Hoeken. Een groep Hoekse voorstanders trok naar Brabant in 1488 en zocht Van Brederode op. Hij sloot zich bij hen aan en reisde mee naar Zeeuws-Vlaanderen, een heenkomen van Hoekse bannelingen. Op 3 april 1488 werd Frans van Brederode gekozen tot leider van de Hoeken. Ze namen aan het einde van dat jaar Rotterdam in, en vandaar ondernam Van Brederode pogingen om nabije steden in te nemen, zoals Schiedam, Gouda en Dordrecht. Een ervaren veldheer, Reynier van Broeckhuysen, hielp hem bij zijn ondernemingen. Uiteindelijk mislukte elke poging tot inname van een stad en legden ze zich slechts toe op plundertochten in de omgeving van Rotterdam. Rotterdam viel en Van Brederode kreeg een veilige aftocht. Hij dook samen met zijn manschapen onder in Zeeland. Van hieruit voerden ze rooftochten uit. Bij de Slag bij Brouwershaven op 23 juli 1490 raakte Frans van Brederode zwaargewond en werd hij gevangen genomen. Hij overleed enige tijd later aan zijn verwondingen, op 11 augustus 1490. Jonker Frans groeide uit tot een held van Rotterdam.

Maria Paulowna (1786-1859)

werd geboren in Sint-Petersburg op 4 februari 1786. Ze was de dochter van tsaar Paul I van Rusland en Sophia Dorothea, hertogin van Württemberg. Maria Paulowna was het vijfde kind. Op het moment dat ze geboren werd, regeerde tsarina Catherina II de Grote over Rusland. Catherina bewonderde Paulowna om haar piano talenten. Na het overlijden van haar grootmoeder, werd de vader van Paulowna tsaar van Rusland. Op 18-jarige leeftijd trouwde Paulowna met prins Karel Frederik, de latere groothertog van Saksen-Weimar-Eisenach, op 3 augustus 1804. Samen kregen ze vier kinderen. Terwijl haar man regeerde als vorst, hield ze zich sterk bezig met kunst en wetenschap. Ze trad op als patroon voor vele artiesten en wetenschappers.  Ze onderhield veel contact met de dichter Vasily Zhukovsky en nodigde Franz Liszt uit om op te treden aan het hof. Weimar bloeide op cultureel gebied dankzij Paulowna. Na het overlijden van haar man in 1853 trok ze zich terug uit het publieke leven. Maria Paulowna overleed op 73-jarige leeftijd op 23 juni 1859 in Weimar.

Rosa Parks (1913-2005)

werd geboren op 4 februari 1913 in de streek Alabama. Ze was een Afro-Amerikaan en groeide op in een land met veel discriminatie tegen zwarten. Begin jaren ’50 werd ze actief in de burger- en mensenrechtenbeweging. Op 1 december ’55 weigerde ze haar zitplaats af te staan aan een blanke, terwijl de wet in Alabama dat toen voorschreef. De politie kwam erbij te pas en gaf haar een boete van tien dollar. Omdat ze weigerde te betalen, werd ze gearresteerd en vervolgens berecht voor de verstoring van de openbare orde. Martin Luther King begon naar aanleiding van dit voorval met de ‘Montgomery Bus Boycot’. Het busbedrijf ging er bijna door failliet, veel passagiers bleven weg. De actie was succesvol, de scheiding tussen zwart en blank in het openbaar vervoer werd opgeheven. Deze overwinning leidde tot meer protesten tegen rassensegregatie. Het Amerikaanse Hooggerechtshof had Rosa Parks vrij gesproken en de segregatie onwettig verklaard. Vanaf de jaren zestig leefde Rosa Parks de rest van haar leven in Detroit. Ze werkte voor de Afro-Amerikaanse John Conyers, een lid van het Huis van Afgevaardigden. In 1999 klaagde ze Outkast aan, wegens hun single ‘Rosa Parks’. Ze vond dat haar naam onwettig werd gebruikt om een band te promoten, maar ze verloor de rechtszaak. Rosa Parks overleed in 2005.

Ook interessant: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!