6 september jarig: Markies de La Fayette, Joseph Kennedy en Prins Claus
Op het eerste gezicht hebben deze drie personen enkel een politieke achtergrond gemeen. Elk heeft een permanente invloed op de wereld gehad. Het is dan ook opmerkelijk dat ze elk op 6 september zijn geboren.
Marie-Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier (1757 - 1834), beter bekend als Markies de La Fayette, was een Frans aristocraat en wordt beschouwd als nationale held van zowel Frankrijk als de VS. Hij werd geboren op 6 september 1757 in een adellijke familie en werd op 13-jarige leeftijd op slag rijk toen zijn ouders overleden. Hij ambieerde een militaire carrière en wist zich aan te sluiten bij de onafhankelijkheidsstrijd in Amerika. Hij werd majoor generaal onder George Washington en zorgde in 1780 voor een beslissende overwinning tegen de Britten in Yorktown. Terug in Frankrijk zou hij tot zijn dood op 20 mei 1834 een omstreden leven leidden, waar hij afwisselend een hoge functie bekleedde of als landsverrader werd gezien. In 2002 is hij tot ereburger van Amerika benoemd.
Joseph Patrick “Joe” Kennedy Sr. (1888 - 1969) was een Amerikaans politicus en vader van president John F. Kennedy. Hij werd geboren op 6 september 1888 in Boston, en stad waar veel Ierse immigranten zich hadden gevestigd. Hij kwam terecht in het Ierse deel van de lokale politiek en ervoer daardoor in zijn jeugd hoogstpersoonlijk de discriminatie tegen Ieren en katholieken. Hij werkte zich, vaak met discutabele methoden, op tot zakenman en werd miljonair door het handelen in aandelen en vastgoed. Hij spoorde de politieke carrières en presidentschap van zijn zoons sterk aan, waaronder John F. Kennedy. Na de dood van John werd hij echter steeds angstiger om zijn zonen op de voorgrond te stellen. In 1961 kreeg hij een beroerte die hem verlamde en hem het spreken ontnam. Op 18 september 1969 overleed hij.
Claus George Willem Otto Frederik Geert van Amsberg (1926 - 2002), beter bekend als Prins Claus, was de prins-generaal van koningin Beatrix. Hij werd geboren op 6 september 1926 in Hitzacker. Hij ervoer een gelukkige jeugd in Tanganyika (het latere Tanzania), maar werd in 1936 op een Duitse kostschool geplaatst, waar hij verplicht lid werd van de Hitlerjugend. Hij zou begin mei 1945 bij zijn eerste actie aan het front krijgsgevangene gemaakt zijn door de Amerikanen, hoewel hij eind dat jaar weer in Duitsland was. In 1952 besloot hij de diplomatie in te gaan. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat hij kroonprinses Beatrix ontmoette op oudejaarsavond 1962. Vier jaar later trouwden zij, nadat eerst vast was gelegd dat Claus als Duitser geen enkele oorlogsmisdaad had gepleegd. Claus vestigde zich al snel als een geliefd persoon onder het Nederlandse volk, voornamelijk door zijn humorvolle acties als protest tegen het strakke keurslijf. Het aftrekken van zijn stropdas tijdens een lezing staat hiervoor symbool. Vanaf 1998 schommelde zijn gezondheid sterk, tot hij op 6 oktober 2002 bezweek aan de ziekte van Parkinson en een longonsteking.