7x grootmoeders tijd beleven
Veel mensen zouden wel eens terug in de tijd willen gaan, bijvoorbeeld naar grootmoeders tijd, toen alles nog gemoedelijk, eenvoudig en overzichtelijk was. Gelukkig bieden musea, nostalgische winkeltjes of fotosessies met oud-Hollandse kleding soelaas. Na een bezoek is men weer wat wijzer over hoe een klomp gesneden wordt of hoe er vroeger inkopen werd gedaan in de kruidenierswinkel.
‘Grootmoeders tijd’ is een vaag begrip maar wordt flink uitgebuit door de toeristische sector. In elke streek van Nederland wordt er wel een museum, boerderij, restaurant, een keuken of ambachtelijke producten gepromoot met deze term. Veel Nederlanders lijken het kneuterige en simpele van vroeger zeer te waarderen in deze drukke en hectische moderne tijd.
1. De Zaanse Schans
De Zaanse Schans is de perfecte plek wanneer je het oud-Hollandse gevoel wil krijgen. Het landschap is ingericht met molens uit de 18e en 19e eeuw. Verder worden er klompen gesneden en kaas gemaakt op de oude manier. Daarnaast kunnen bezoekers een replica van één van de eerste kruidenierswinkels en bakkerijen zien en de geur van ambachtelijke brood opsnuiven. De sfeer van het ‘nostalgische’ winkelen kan nog worden opgesnoven op de Zaanse Schans.
2. Boeken
De ondeugende avonturen van Dik Trom zijn voor iedereen wel bekend. Het eerste boek, geschreven door C. Joh. Kieviet, werd in 1891 gepubliceerd en er volgden daarna nog veel meer verhalen. Dik Trom had wel een ander karakter dan de meeste kinderen van die tijd. Hij hield graag mensen voor de gek, maar als het erop aankwam was hij ook iemand waarop je kon bouwen. Zoals zijn vader altijd zei: “Het is een bijzonder kind, en dat is-ie.” De boeken over Ot en Sien, geschreven door Ligthart en Scheepstra, zijn minder ondeugend en gaan over de dagelijkse gebeurtenissen van de twee kleuters. Zo spelen ze buiten kaatsenbal, glijden met hun klompen over het ijs tijdens de winter of gaan naar de soos waar een goochelaar optreed.
3. Minimusea
Museumboerderij Ot en Sien laat een dokterspraktijk, een schooltje en een winkeltje van 100 jaar geleden zien. Verder kun je in het kleine museum ook nog ouderwetse spellen doen zoals trekbal, bagatelle en het visspel. Andere musea, zoals bijvoorbeeld het Streekhistorisch Centrum, hebben eveneens een winkeltje opgebouwd waar nog ouderwetse producten tentoon worden gesteld. Er is ook een tentoonstelling te vinden over Zeeuwse klederdrachten in het Zeeuws Museum te Middelburg. Zo heeft elk kleiner museum een waardevolle collectie. Deze (vaak kneuterige) musea zijn onmisbaar in het Nederlandse cultuurlandschap.
4. Volendamse klederdracht
Een populaire activiteit voor een dagje uit is een tocht naar Volendam. Daar laten veel toeristen zich fotograferen met Volendamse klederdracht aan. Op de achtergrond is vaak een Delfts blauwe schouw en een mooie olielamp te zien. De klederdracht is bekend geworden door de schilderkunst die daar begin 1900 werd gemaakt.
5. Het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen geeft de bezoeker in een kijkje in de wereld van scheepsvaart, visrokerijen en authentieke ambachten. Daarnaast staat er een collectie ‘gevonden’ voorwerpen samengevoegd in ‘het Jutterskabinet’. De weckpot, een flacon en een glazen oog waren enkele voorwerpen die in het depot stonden en nu een plekje hebben gevonden in de tentoonstelling. Naast de tentoonstellingen kan er door het terrein van het museum gestruind worden en naar believen een huisje bezoeken. Zo staan er vissershuisjes, een sigarenmakerij en een kaaspakhuis.
6. Radio Nostalgie
Door naar NPO Radio 5 te luisteren waant men zich weer in vroegere tijden. De top 40 wordt hier achterwege gelaten. De radiomakers concentreren zich uitsluitend op muziek van vroeger. Zo wordt er muziek gedraaid van artiesten zoals David Bowie, Peggy Sue, Paul Simon en Aretha Franklin.
Titel: | Lokale geschiedenis tussen lering & vermaak - De droom van Willem I |
Redactie: | Henk Michielse , Eddie de Paepe en Gerrit Schutte |
ISBN: | 9065507973 |
Uitgever: | Verloren |
Prijs: | €15,- |
7. Nederlands Openluchtmuseum
Ook in het Nederlands Openluchtmuseum kunnen bezoekers getuigen zijn van demonstraties van oude ambachten. Er wordt stroop gekookt in koperen ketels, er worden klompen gemaakt en er kan bier worden geproefd. De bezoeker kan tevens een smid, een papierschepper of een stoelenmatter aan het werk zien. Bovendien staan er allerlei gebouwen uit verschillende Nederlandse streken en natuurlijk veel molens zodat men het gevoel krijgt in een oud-Hollands dorp rond te lopen.
Bronnen
www.vvvarnhemnijmegen.nl 'Nederlands Openluchtmuseum' www.openluchtmuseum.nl www.radio5nostalgia.nl www.zuiderzeemuseum.nl 'Steelse blikken' www.spanvis.nl 'Volendam schilderijen' www.fotoinvolendamkostuum.nl 'Klederdracht' www.dezaanseschans.nl 'Museumwinkel Albert Heijn' www.vvv-volendam.nl 'Activiteiten' www.dezaanseschans.nl 'Ambachten' www.zuiderzeemuseum.nl 'Historische kaart' www.zuiderzeemuseum.nl 'Jutterskabinet' www.oudejeugdboeken.nl 'Ot en Sien' onh.nl 'Schrijver van Dik Trom' Wikipedia 'Dik Trom'
Afbeeldingen
Wikimedia 'Royco blik Ot en Sien', Nationaal Archief, 'Fotocollectie Anefo - Croes, Rob C. Zaanse jaarmarkt op Zaanse Schans, vrouw aan spinnewiel 2.24.01.05'