8 juni jarig: Majoor Bosshardt

8 juni jarig: Majoor Bosshardt

Majoor Bosshardt is voor velen hét gezicht van het Leger des Heils en ontpopt zich tijdens de Tweede Wereldoorlog als verzetsvrouw. Met haar goodwillwerk biedt Bosshardt een helpende hand aan daklozen en prostituees in de Amsterdamse binnenstad, waarmee ze op velen een diepe indruk achter laat. Majoor Bosshardt werd geboren op 8 juni 1913 in Utrecht.


Majoor Bosshardt werd geboren als Alida Margaretha Bosshardt. Hoewel haar ouders beiden gelovig waren, ging Bosshardt naar een openbare meisjesschool in Utrecht. Toen ze veertien jaar oud was ging ze aan de slag in de manufacturenwinkel van haar oom. Vier jaar later kwam Bosshardt in aanraking met het geloof toen ze een bijeenkomst van het Leger des Heils bijwoonde, een organisatie die de geloofsovertuiging in de praktijk bracht door directe maatschappelijk hulpverlening aan de zwakkeren in de samenleving. Bosshardt besloot in 1931 lid te worden van het Leger, waar ze benoemd werd tot heilsoldaat.


Vanaf 1934 werkte Bosshardt in het Amsterdamse kindertehuis ‘De Zonnehoek’, dat door het Leger des Heils werd gerund. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd het Leger echter verboden, waardoor Bosshardt haar werkzaamheden in het geheim voorzette. Ze bracht veel joodse wezen in veiligheid, wat tot een arrestatie en gevangenschap leidde door de Grüne Polizei, ofwel de Duitse ordepolitie. Bosshardt wist echter te ontsnappen toen een Duitse agent de deur van haar cel open liet staan.


Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Bosshardt plannen voor haar goodwillwerk in Amsterdam. Tijdens wandelingen door de binnenstad maakte de majoor kennis met de armoede en ellende en besefte dat het Leger des Heils hier niet actief genoeg was. Met de oprichting van een goodwillcentrum in 1948 kon ze veel hulp bieden aan dak- en thuislozen, verslaafden en prostituees. Het koninklijk huis raakte diep onder de indruk van haar goodwillwerk. Prinses Beatrix werd in 1965 door Bosshardt begeleid tijdens een wandeling over de Wallen. Een fotograaf betrapte haar en maakte een foto, waardoor de majoor dagenlang in het nieuws verscheen.


In 1978 stopte majoor Bosshardt bij het Leger, waar ze inmiddels bevorderd was tot luitenant-kolonel. Ze bleef echter bekend staan als ‘majoor Bosshardt’. Na haar pensioen ontving Bosshardt meerdere onderscheidingen, waaronder de Israëlische Yad Vashem-onderscheiding in 2004 voor haar verzetswerk tijdens de Duitse bezetting. Majoor Bosshardt overleed op 25 juni 2007 in Amsterdam.


 

Bronnen


 


- Legerdesheils.nl, 'Majoor Bosshardt'


- Absolutefacts.nl, 'Majoor Bosshardt (1913-2007) Biografie'.


- Dedokwerker.nl, ‘Majoor Bosshardt’.


 

Landen: 

Personen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!