Ernest Douwes Dekker

8 oktober jarig: Ernest Douwes Dekker

Hij is familie van Eduard Douwes Dekker en is net als zijn oudoom kritisch over het koloniale bewind van Nederland. Hij identificeert zich meer met Indië dan met Nederland en wordt in Indonesië in de nationale geschiedenisboeken tot de dag van vandaag geroemd. Ernest Douwes Dekker wordt geboren op 8 oktober 1879.


Ernest Douwes Dekker werd geboren op Java. Hij was de kleinzoon van Jan Douwes Dekker, een broer van Eduard Douwes Dekker. Zijn moeder is van Duits-Javaanse afkomst, waardoor hij geen Nederlander maar een Indo was. Hij behaalde in Batavia zijn HBS-diploma en werkte daarna als opzichter op koffieplantages. Hij protesteerde hier tegen de manier waarop de inlanders behandeld werden, waardoor hij regelmatig zijn baan kwijt raakte.


Douwes Dekker voelde zich wel Nederlander en vocht in de Boerenoorlog (1899-1902) aan de kant van de Boeren. Hij werd krijgsgevangene van de Britten en merkte dat de Nederlandse steun aan de Boeren minder groot was dan hij dacht, waardoor zijn vertrouwen in Nederland verminderde. Terug in Nederlands-Indië trouwde hij 1903 met het Duitse meisje Clara Charlotte Deije. Het paar kreeg drie kinderen.


Na zijn terugkomst in Nederlands-Indië kreeg hij steeds meer sympathie voor het streven van de Indiërs om onafhankelijk van Nederland te worden. Hij werd journalist en schreef kritische stukken over het Nederlandse koloniale bestuur. Hij werd ook politiek actief en richtte in 1912 de Indische Partij op, een nationalistische Indische partij. Het Nederlandse Gouvernement verbood deze partij in 1913 en Douwes Dekker werd verbannen naar Nederland.


In Nederland aangekomen bleef hij werken aan plannen om Nederlands-Indië zo snel mogelijk onafhankelijk van Nederland te laten worden. In 1918 mocht hij weer naar Nederlands-Indië vertrekken, maar drie jaar later werd hij opnieuw opgepakt, omdat hij betrokken was bij een staking van Indische arbeiders. Na zijn vrijlating ging hij het onderwijs in. Hij gaf les in geschiedenis en probeerde de Indische bevolking bewust te maken van hun afkomst en hun recht op zelfstandigheid. Hij werd hierom in 1936 opnieuw een paar maanden vast gezet.


In de Tweede Wereldoorlog deporteerde Nederland hem uit voorzorg naar Suriname. Na de oorlog keerde hij terug naar Indonesië waar hij lid werd van het parlement van Soekarno. Tot Douwes Dekkers vreugde vond in 1949 de soevereiniteitsoverdracht plaats en werd Indonesië onafhankelijk. Ernest Douwes Dekker stierf acht maanden later, op 70-jarige leeftijd op 28 augustus 1950.

Leestip:

 

Titel: 'DD'. Het leven van E.F.E. Douwes Dekker
Auteur: Frans Glissenaar
ISBN: 9065500642
Uitgever: Verloren
Prijs: € 24,-

Landen: 

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt