Geen afbeelding beschikbaar

9 augustus jarig: Robert van Gulik

Hij heeft een grote interesse in de Aziatische culturen en maakt van zijn hobby zijn carrière. In dienst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken reist hij af naar China, India, Maleisië en Japan. Hij wordt echter pas wereldberoemd als hij de detectivereeks Rechter Tie schrijft, het Chinese equivalent van Sherlock Holmes. Robert Hans van Gulik werd geboren op 9 augustus 1910.

Robert van Gulik werd geboren in Zutphen als de zoon van een militair. Zijn vader werd in 1913 uitgezonden naar Oost-Indië en nam zijn gezin mee, waardoor Van Gulik opgroeide in Indonesië. Hier kwam hij voor het eerst in aanraking met de Aziatische culturen. Hij leerde Mandarijn en andere Aziatische talen. Toen Van Gulik twaalf was keerde hij met zijn gezin terug naar Nederland, waar hij naar het gymnasium ging. Na het behalen van zijn diploma ging hij Sanskriet, Chinees en Japans studeren aan de Universiteit Leiden en daarna op de Universiteit Utrecht. Hij slaagde in 1935 cum laude en kreeg een baan aangeboden bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hij ging werken in de Nederlandse ambassade in Tokio, maar moest het land in 1942 verlaten omdat Japan zich had gemengd in de Tweede Wereldoorlog. De rest van de oorlog verbleef hij in China, waar hij Shui Shifang ontmoette. Zij was de dochter van een lokale heerser en met zijn toestemming trouwde Van Gulik met haar. Hij werkte na de oorlog als diplomaat in diverse landen, waaronder China, India en Maleisië en keerde in 1965 terug op de ambassade van Tokio.

De interesse van Van Gulik in de Aziatische culturen ging verder dan alleen zijn carrière. Hij beoefende onder meer de kalligrafiekunst en bespeelde een Chinese luit. Ook publiceerde hij allerlei boeken over de Chinese cultuur en geschiedenis. Zo deed hij bijvoorbeeld een studie naar het seksuele gedrag van Chinezen in de oudheid.

Zijn populairste werken waren echter de Rechter Tie reeks, een detectiveserie waarmee hij wereldwijde bekendheid verwierf. Van Gulik vertaalde een grotendeels vergeten 18e eeuws detectiveverhaal om de Chinezen aan te tonen dat hun literatuur zich leende voor zulk schrijfwaar. De boeken werden zeer goed gelezen. Hij illustreerde de boeken zelf, met kunst in Chinese stijl.

Robert van Gulik stierf op 24 september 1967 in Den Haag, aan de gevolgen van longkanker.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.