Geen afbeelding beschikbaar

Aanslag op Malcolm X

“De waarheid staat aan de kant van de onderdrukten.” Als vertegenwoordiger van de Nation of Islam komt Malcolm X op voor de rechten van de zwarte mens in de Verenigde Staten. Nadat hij in 1964 de organisatie verlaat, moet hij echter vrezen voor zijn leven. Op zondag 21 februari 1965 plegen drie mannen een aanslag op het leven van Malcolm X.

Malcolm Little werd geboren op 19 mei 1925 in Omaha, Nebraska. Toen hij zes jaar oud was, verloor hij zijn vader, vermoedelijk als gevolg een lynchpartij van de Ku Klux Klan. Acht jaar later werd zijn moeder opgenomen in een gesticht en belandde Malcolm in een pleeggezin. Uiteindelijk verhuisde hij naar de wijk Harlem in New York, waar hij in het criminele circuit terechtkwam.

Gevangenis

Op 12 januari 1946 werd de 20-jarige Malcolm Little veroordeeld tot acht tot tien jaar gevangenisstraf vanwege inbraak, vuurwapenbezit en diefstal. In de gevangenis kreeg hij al snel de bijnaam ‘Satan’, vermoedelijk omdat hij regelmatig liep te schelden. Na twee jaar wist een medegevangene hem echter te bekeren tot de islam en beterde hij zijn leven.  Malcolm trad toe tot de Nation of Islam, een religieuze en politieke beweging die de suprematie van het zwarte ras predikte. Vanuit de gevangenis begon hij een correspondentie met de leider van de organisatie, Elijah Muhammad.

Malcolm X

Vrijwel direct na zijn vrijlating op 7 augustus 1952 deed Malcolm afstand van zijn ‘slavennaam’ Little en liet hij zijn achternaam veranderen in X. Tevens ging hij zich actief inzetten voor de Nation of Islam en groeide hij al snel uit tot de tweede man binnen de organisatie, achter Muhammad. Na verloop van tijd ontstond er steeds meer jaloezie en animositeit tussen de twee mannen.

Seksschandaal.

Malcolm X, 1964Toen Muhammad vanwege zijn buitenechtelijke affaires met verschillende jonge secretaresses in 1964 in een seksschandaal verwikkeld raakte, ontstond er onenigheid over het leiderschap binnen de Nation of Islam. Op 8 maart 1964 scheidde Malcolm zich definitief af van de organisatie en stichtte hij Muslim Mosque Inc. Niet veel later bekeerde hij zich tot de soennitische islam en maakte hij een Hadj naar Mekka. Daar kwam Malcolm in contact met een aantal blanke moslims, waarna hij afstapte van het idee van zwarte suprematie. Voortaan besloot hij zich met Muslim Mosque Inc. te richten op de gelijkheid van de zwarte bevolking in de Amerikaanse samenleving. Zijn vertrek uit de Nation of Islam zette veel kwaad bloed bij de organisatie. Zo sprak Muhammad op 23 maart 1964 dat “hypocrieten als Malcolm onthoofd zouden moeten worden.”

Aanslag

Op 14 februari 1965 werd het huis van Malcolm X bestookt met een brandbom. Zijn familie en hijzelf overleefden de aanslag, maar Malcolm vreesde sindsdien voor zijn leven, want de daders werden nooit gepakt. Op zondag 21 februari 1965 klaagde hij voorafgaand aan een toespraak in Manhattan over ‘een slecht voorgevoel’, maar betrad hij desalniettemin het podium.

Tijdens zijn speech brak er onenigheid uit tussen twee mannen die vlak bij het toneel zaten. Toen zijn bodyguards toesnelden om het gevecht te sussen werd Malcolm X van dichtbij door zijn borst geschoten door één van de omstanders. Vervolgens ontplofte er een rookbom in de zaal en werd hij door nog twee mannen onder vuur genomen. Malcolm X overleed vijftien minuten later in het ziekenhuis. De drie daders, die alle drie veroordeeld werden wegens moord, bleken leden van de Nation of Islam.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.