Geen afbeelding beschikbaar

Aanslagen op Charles de Gaulle

De Franse generaal en president Charles de Gaulle had de reputatie een ontzettend vastberaden en eigenwijs persoon te zijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leverde dit hem de bewondering van het Franse volk op, maar gedurende zijn latere politieke carrière resulteerde dit ook in veel vijanden. Een kleine greep uit de maar liefst 31 aanslagen die er op het leven van De Gaulle werden gepleegd.


In 1961 kondigde Charles de Gaulle aan een einde te willen maken aan de Algerijnse oorlog, de onafhankelijkheidsstrijd van de Algerijnen tegen de Franse kolonisator die begon in 1954. Dit resulteerde in grote ontevredenheid onder een deel van de Franse soldaten, die de oorlog liever hadden voortgezet. Een aantal Franse soldaten besloot daarom toe te treden tot de Organisation de Armée Secrète (OAS), een extreem-rechtse terreurorganisatie die zich verzette tegen de Algerijnse onafhankelijkheid.


Bermbom


Op de avond van 8 september 1961 pleegde de OAS een eerste aanslag op Charles de Gaulle. In een zandhoopje aan de kant van de weg verstopte kolonel Bastien-Thiry een bermbom, die naast ruim 60 pond explosieven ook voorzien was van 15 liter napalm. Vlak voordat de wagen van De Gaulle de zandhoop passeerde, veranderde de weg dan ook plots in een vuurzee. Zijn chauffeur besloot meteen hard te remmen, maar De Gaulle gaf hem opdracht juist gas bij te geven. Dit bleek de juiste beslissing, want zowel de chauffeur als De Gaulle wisten de aanslag uiteindelijk ongedeerd te overleven.


File


De eigenwijze De Gaulle besloot zich niet te laten intimideren door de terroristen en weigerde vaak in een gepantserde wagen rond te rijden. Zo ook op 22 augustus 1962, toen hij in een gewone Citroën vervoerd werd naar een kabinetsvergadering. Aanvankelijk waren de leden van de OAS van plan ’s ochtends hun aanslag te plegen, maar omdat zij vast kwamen te zitten in een file werd de moordpoging uitgesteld tot de terugreis van de Gaulle, later die dag. Toen de vergadering eenmaal was afgelopen, was de avond inmiddels ingevallen.


Slechte schutters


Op een kruising werd het gevolg van De Gaulle vervolgens onder vuur genomen door 15 zwaarbewapende terroristen, die in totaal 187 kogels op de auto afvuurden. Vanwege de hoge snelheid van het gevolg, in combinatie met het feit dat het donker was, wisten zij de wagen echter slechts 14 keer te raken. De voorband werd lek geschoten en enkele ramen sneuvelden, maar de inzittenden bleven ongedeerd. Volgens de overlevering zou De Gaulle daarom na de aanslag laconiek opgemerkt hebben “Zij kunnen echt slecht schieten”.


Executie


Vrijwel alle daders van de aanslag werden niet veel later opgepakt en drie terroristen kregen de doodstraf. De Gaulle besloot echter twee van hen gratie te geven. Alleen Bastien-Thiry werd op 11 maart 1963 wel geëxecuteerd. Overigens betekende dit niet het einde van de aanslagen op zijn leven. In 1966 parkeerden Franse studenten een bomauto in een straat waar De Gaulle de volgende dag een parade zou houden.


De Overlever


De aanslag werd echter voorkomen omdat de studenten diezelfde nacht opgepakt werden bij een roofoverval. Naar eigen zeggen pleegden ze deze omdat ze geld nodig hadden voor hun ontsnapping. Uiteindelijk wist De Gaulle aan maar liefst 31 moordaanslagen te ontkomen, waardoor hij de bijnaam ‘De Overlever’ heeft gekregen. Hij stierf uiteindelijk in zijn lievelingsstoel, voor de televisie, op 9 november 1970.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!