Van Diemensland Abel Tasman

Abel Tasman ontdekt Van Diemensland

Tasmanië 1642 –Na drie maanden varen ziet Abel Tasman op 24 november 1642 eindelijk land. Hoge bergen doemen op aan de horizon, de bergen van een eiland waar nog niemand van weet. Het eiland krijgt de naam Van Diemensland, naar de gouverneur-generaal in Indonesië. Eenmaal aan wal denken ze in de verte muziek te horen.

Uitzending Abel Tasman

Antony van Diemen (1593-1645), de gouverneur-generaal van de VOC te Batavia, zond Abel Tasman (1603-1659) op 14 augustus 1642 uit op ontdekkingsreis om nieuwe gebieden te gaan ontdekken in de zuidelijke zeeën. Het huidige Australië was al ontdekt in 1606, maar oude mythes verhaalden dat er nog een gigantisch continent was dat zich uitstrekte van de zuidpool tot ver in de Indische en Pacifische Oceaan. Van Diemen hoopte dat Tasman op dit continent zou stuiten.

Zeeroute naar Oost-Indië

In 1488 vond de Portugees Bartolomeu Dias (ca. 1450-1500) voor het eerst de zeeroute naar de Indische Oceaan. Dit ontsloot de Aziatische wereld voor de handel met Europa. In 1602 werd de VOC opgericht en begonnen de Nederlanders handelsposten en koloniën te stichten in Azië. Indonesië werd de belangrijkste regio van de VOC. Van hieruit vertrok Abel Tasman op 14 augustus 1642 op zoek naar nog meer lucratieve oorden ten behoeve van de Hollandse kooplieden.

Heemskerck en Zeehaen

Tasman begon aan de reis met twee schepen, de Heemskerck en de Zeehaen. Hij voer vanuit Batavia over de Indische Oceaan richting Afrika om vervolgens met de wind mee naar het zuidoosten af te varen. De Hollandse zeevaarders zagen op 24 november eindelijk een groot hooch verheven landt, het huidige eiland Tasmanië, ten zuiden van Australië. Een week lang lukte het niet aan wal te gaan vanwege stormachtig weer en de rotsige kusten. Op 1 december vonden ze toch een rustige baai om aan te leggen.

Op verkenning

De mannen gingen aan land en op verkenning uit. Ze namen sporen van menselijke aanwezigheid waar: rook van vuurtjes, resten van kampvuren, inkepingen in bomen en muziek in de verte. Tot een ontmoeting kwam het niet. Het Hollandse bezoek duurde kort, omdat ze snel weer vertrokken om meer land te ontdekken. Een paar dagen later zou Tasman het huidige Nieuw-Zeeland tegenkomen. Van Diemensland werd meer dan honderd jaar lang niet meer bezocht door Europeanen.  

Bronnen:

Merriman, J., A History of Modern Europe. Volume 1 (New York 2004).

Afbeeldingen:

wikimedia.org Abel Tasman

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.