Afrikaner Nationale Partij aan de macht
Zuid-Afrika 1948 - “Vandaag behoort Zuid-Afrika ons weer toe. Voor het eerst sinds de Unie is Zuid- Afrika voor onszelf en moge god ervoor hoeden dat het altijd de onze zal blijven.” De leider van de Nasionale Party in Zuid-Afrika, Dr Daniël Francois Malan, won de verkiezingen op 26 mei 1948 en introduceerde apartheid.
Na een heftige strijd in de Boerenoorlogen (1180-1881 en 1899-1902) tussen de twee voormalige kolonisatoren in Zuid-Afrika: de Engelsen en de Boeren van Nederlandse afkomst, was er een nieuwe periode aangebroken. De Unie van Zuid-Afrika voegde de Engelstalige en Boerenrepublieken samen. Onzeker was hoe de toekomst eruit zou komen te zien. Op 26 mei 1948 kwam onverwachts de Boeren leider Dr. Daniel Malan aan de macht. Door hem werd het nieuwe systeem van apartheid in het land ingevoerd.
Malan werd premier op 74-jarige leeftijd. Hij was geboren op 22 mei 1874 in Riebeeck West in de West-Kaap in een boeren gezin. Hij stierf op 7 februari 1959 in Stellenbosch. Hij studeerde theologie aan de Universiteit van Utrecht en promoveerde in 1905. Zijn streven was om de leefomstandigheden van de blanke boeren in Zuid-Afrika te verbeteren. In 1914 richtte hij de boeren krant Die Burger op, een krant in het Afrikaans geschreven. Daarin zette hij zijn ideeën omtrent apartheid uiteen. In hetzelfde jaar sloot hij zich aan bij de Suid-Afrikaanse Party, die tegen samenwerking met de Britten was en streefde naar de invoering van apartheid.
De groeiende aanhang van de conservatieve blanke boeren resulteerde op 26 mei 1948 in het winnen van de verkiezingen door de Nationale Partij, met Dr Daniel Malan als leider. Zij voerden vervolgens een politiek van rassenscheiding in: beter bekend als Apartheid. Meer omvattende discriminerende wetten werden geïntroduceerd om de heerschappij van de blanken veilig te stellen. Het aan de macht komen van de partij luidde een tijd in van intensiever conflict tussen de staat en de zwarte meerderheid. De Nasionale Partij was de regerende partij van Zuid-Afrika van 4 juni 1948 tot 9 mei 1994.