Alemannen

Alemannen vallen Gallië binnen

Gallië 366 – Het Romeinse Rijk wordt bedreigd door de Alemannen, een Germaans volk dat zich in Zuid-Duitsland had gevestigd en al meerdere malen de Romeinse grensgebieden had geteisterd. Op 2 januari staan de Alemaanse troepen opnieuw met grote getale voor de Rijn, klaar om de rivier over te steken en het Romeinse Gallië binnen te vallen.

Het Romeinse Rijk stond in de derde en vierde eeuw onder extreme externe druk: er was dreiging vanuit het oosten door de Sassanieden en uit het noorden door de Germaanse volkeren. Met name de Alemannen vormen in het noorden een grote dreiging. In 233, 259, 268 en 350 waren zij het Romeinse Rijk binnengevallen, en een effectief tegenoffensief van de Romeinse zijde bleef uit. De grootste Romeinse victorie was in 357 bij de slag van Argentoratum, het huidige Straatsburg, waarbij de latere Romeinse keizer Julianus (361-363) de Alemannen versloeg en hun koning gevangen nam.

Maar minder dan tien jaar later in 366 stonden de Alemannen alweer klaar om het Romeinse Rijk binnen te vallen, en in 366 staken zij de bevroren Rijn over. Na een jaar plunderen in het Westen leidde deze inval tot een grote confrontatie tussen het Alemaanse leger en de Romeinse Keizer Valentinianus I (364-375). Door een goed verdedigbare positie van de Alemannen konden zij lang standhouden, maar uiteindelijk wisten de Romeinen hen toch te overwinnen.

In 406 staken de Alemannen nogmaals de Rijn over, maar ditmaal met blijvend succes. Ze vestigden zich in het gebied dat vandaag bekend staat als de Elzas, Zuid-Duitsland en een groot deel van het Zwitsers plateau. Deze invallen waren zo succesvol omdat de Romeinse legioenen aan de grens werden onttrokken om een burgeroorlog neer te slaan. Het leven in de veroverde gebieden veranderde nauwelijks. De Alemannen hadden, net als andere Germaanse volkeren, namelijk al lang onder Romeinse invloed gestaan. Veel Alemannen hadden in het Romeinse leger gevochten en zowel handel als migratiestromen hadden een wederzijdse beïnvloeding op gang gezet. Zo bleef de Romeinse cultuur doorleven in heel Europa.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.