Geen afbeelding beschikbaar

Archeologen op zoek naar locatie Slag bij Bannockburn

In de Schotse stad Stirling is op het hoofdkwartier van de lokale politie een archeologisch grondonderzoek begonnen. De betrokken archeologen zijn op zoek naar de locatie van de Slag bij Bannockburn, een van de belangrijkste veldslagen uit de Schotse Onafhankelijkheidsoorlogen. In 1314 versloeg een Schots leger onder leiding van Robert the Bruce daar namelijk een grote troepenmacht van de Engelse koning Eduard II.

In 1314 werd het Engelse Stirling Castle in Schotland belegerd door een troepenmacht van ruim 9.000 Schotse onafhankelijkheidsstrijders. De commandant van het kasteel stond op het punt zich over te geven, waarop de Engelse koning Eduard II besloot persoonlijk met een leger van 25.000 man naar Schotland te trekken om het beleg te breken. Op zondag 23 juni bereikte de Engelse hoofdmacht het fort bij Bannockburn, waar het meteen tot een veldslag kwam.

De Engelse cavalerie nam het hierbij op tegen de Schotse speermannen, die zich in een zogeheten ‘schiltrom’ (een soort falanx formatie) opstelden. Voorafgaand aan de veldslag hadden de Schotten bovendien aan weerszijden van de weg een aantal valkuilen gegraven, waardoor de Engelse ridders maar een kleine doorgang hadden om aan te vallen. De Schotten wisten daardoor de overwinning te behalen en de Engelse opmars werd gestuit. De dag erna troffen de twee hoofdlegers elkaar op het slagveld en behaalde de Schotse koning Robert the Bruce een klinkende overwinning.

“De Slag bij Bannockburn was de beslissende veldslag in de Eerste Schotse Onafhankelijkheidsoorlog, maar behalve een muntje en een pijlpunt, hebben we er nog niets van teruggevonden”, aldus Murray Cook, de gemeentearcheoloog van Stirling. “Wel weten we dat de oude Romeinse weg een grote rol heeft gespeeld bij de overwinning op de eerste dag. Als we die weg kunnen lokaliseren, hebben we het eerste bewijs in handen dat die beslissende veldslag hier heeft plaatsgevonden.”

De archeologen maken in hun onderzoek gebruik van een grondradar. Hiermee hopen zij de sporen van de oude weg en van de valkuilen terug te kunnen vinden. Het onderzoek is begonnen bij het lokale politiehoofdkwartier. Daar staat namelijk een verzameling stenen waarvan vermoed wordt dat het ooit een oud gedenkteken voor de belangrijke slag is geweest.

Dit bericht is afkomstig van onze zustersite Archeologie Online

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.