Geen afbeelding beschikbaar

Archeologen vinden paleis van koning David

De Israel Antiquities Authority (IAA), de officiële archeologische instelling van het land, claimt dat ze het 3000 jaar oude paleis van de Bijbelse koning David hebben gevonden. De archeologen doen hun beweringen naar aanleiding van een aantal voorwerpen die zij vonden, maar volgens critici bewijst dat helemaal niets. Het paleis kan volgens hen net zo goed van een ander volk geweest zijn.


David is in de Bijbel bekend vanwege zijn strijd tegen de reus Goliath. Hij vertrouwde op zijn geloof in God en versloeg Goliath met slechts een katapult. David was afkomstig uit het huis van Judea en mede door zijn heldhaftige militaire optredens en veroveringen werd hij gezalfd tot opvolger van de heersende koning Saul. David regeerde als koning tussen 1010 en 970 voor Christus over het Verenigd Koninkrijk van Israël. Zijn zoon Salomon bouwde de eerste tempel van Jeruzalem, waar overigens geen archeologisch bewijs voor bestaat. David heeft als eerste koning van het verenigde Israël een belangrijke plaats binnen de Bijbel, die nog eens wordt versterkt omdat hij als voorouder van Jezus Christus wordt gezien.


Paleis van koning David


Al bijna zeven jaar waren de onderzoekers bezig met de opgravingen bij Khirbet Qeiyafa, een ommuurde stad die stamt uit de tijd van koning David, die ongeveer 3000 jaar geleden leefde. Het vermeende paleis, ongeveer 30 kilometer van Jeruzalem, bestaat uit twee aparte gebouwen. Onderzoekers Yossi Garfinkel van de Hebreeuwse Universiteit en Sa’ar Ganor van de IAA concludeerden dat het gaat om het woonverblijf van David en een grote opslagplaats.


 



Leestips-Boek


David en Salomo David en Salomo


€ 24.50



 



 


Ommuurde stad in de buurt van Jeruzalem


De archeologen spraken over Khirbet Qeiyafa als het beste voorbeeld van een ommuurde stad uit de tijd van koning David. Het vermeende paleis vonden zij middenin de opgravingen op de heuvel in de stad. Het vermoeden dat het om een paleis gaat kwam doordat het gebouw is voorzien van een grote muur van 30 meter lang met een indrukwekkende poort. Het gebouw had uitzicht over de hele stad en de omgeving, waardoor het ideaal was als bestuurscentrum. De opslagplaats gaf nog meer aanwijzingen dat de onderzoekers te maken hadden met een paleis. Ze vonden er honderden potten voorzien van officiële zegels zoals die in het koninkrijk van Judea, het gebied waarin de stad lag, veel gebruikt werden. De potten werden gebruikt om de belasting in te bewaren.


Kritiek op conclusies archeologen


De bevindingen van de Israëlisch archeologen krijgen echter ook veel kritiek. Zo stelde archeoloog Israel Finkelstein van de Universiteit van Tel Aviv dat het paleis weliswaar uit de correcte tijdsperiode komt, maar dat het niet vaststaat welk volk het gebouwd heeft. Hij vindt dat er bijvoorbeeld een monument voor David gevonden moet worden, voordat gezegd kan worden van wie het paleis was. Er zijn zelfs sceptici die zeggen dat nooit voldoende bewijs gevonden is om zeker te zijn dat koning David daadwerkelijk een machtige heerser was. Ook in 2008 vond een Israëlische archeologe al resten van een vermoedelijk paleis van David in een oude wijk van Jeruzalem, maar ook daar is veel kritiek op geweest. Archeologen blijven dan ook nog wel even op zoek naar opgravingen die verband hebben met de legendarische koning David.


Meer archeologisch nieuws lezen? Kijk verder op Archeologie Online!

Bronnen

-        Christianity, King David – A Man (…) (22-7-2013)

-        Israel Antiquities Authority, King David’s Palaca was (…) (22-7-2013)

-        NBC News, 3000 year old palace (…) (22-7-2013)

-        NU.nl, ‘Paleis van koning David (…)’ (22-7-2013)

-        Phys.org, King David’s Palace found (…) (22-7-2013)

-        Science Daily, King David’s Palace Uncovered (…) (22-7-2013)

 

Afbeelding

-        Wikimedia Commons, Ha’Ela Fortress (22-7-2013)

 

Leestips-Boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

David en Salomo
David en Salomo

€ 24.50

 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.