Geen afbeelding beschikbaar

Beatrix en de islam

Koningin Beatrix en prinses Máxima droegen een hoofddoek en een gewaad tijdens een bezoek aan een moskee in Abu Dhabi. Ze waren op staatsbezoek in de Verenigde Arabische Emiraten en wilden volgens de Rijksvoorlichtingsdienst respectvol met de gewoontes van het land omgaan. Geert Wilders is boos, hij meent ‘dat het staatshoofd op deze wijze de onderdrukking van vrouwen legitimeert’. In 2006 kreeg de koningin ook al kritiek te verduren.

Haar man was altijd zeer maatschappelijk betrokken. Prins Claus maakte zich druk over de armoede in Afrika en bekritiseerde stramme protocollen. Het meest befaamd is zijn stropdas actie van 1998, ‘bevrijdt u’, riep Claus terwijl hij symbolisch zijn stropdas weggooide. Beatrix leek altijd meer afzijdig, temeer ook omdat het wettelijk is vastgelegd dat een staatshoofd zich niet mag mengen in politieke zaken. Toch zien we dat Beatrix zich ‘laat horen’ in de maatschappelijke dynamiek rondom het islam-debat.

Hand schudden

In 2006 bezocht Beatrix een Haagse moskee. Er werden geen handen geschud, omdat de imam om religieuze redenen geen vreemde vrouw mocht aanraken. Het leek erop alsof Beatrix teruggreep op het incident tussen imam Ebrahim Mohammad en minister Rita Verdonk enkele maanden eerder. Verdonk reageerde boos en verbaasd toen haar hand geweigerd werd door de imam die net een inburgeringscursus succesvol had afgerond. Volgens de minister ontbrak hierdoor ‘een gebaar van respect’, terwijl de Tilburgse imam zich verdedigde door te stellen dat hij haar wel respecteerde, maar vanwege de profeet Mohammed niet toegestaan is handen te schudden met vrouwen.

Muren van tegenstellingen

Andere tekenen dat Beatrix zich zorgen maakte over het anti-islamitische klimaat waren haar kersttoespraak van 2010 en haar lof voor een toespraak van de Duitse president Christian Wulff. Haar woorden tijdens de kerst van 2010 luidden: ‘het is juist belangrijk te zoeken naar wat verbindt’, en ze sprak haar vrees uit voor ‘het optrekken van muren van vermeende tegenstellingen’. Tijdens een staatsbanket in Berlijn in april 2011 hield ze een korte toespraak over het belang van tolerantie. Ze prees de Duitse president Christian Wulff om een toespraak die hij eerder had gedaan. Wulff had de islam namelijk een vast onderdeel van de Duitse samenleving genoemd.

Verenigde Arabische Emiraten

Het dragen van een hoofddoek in een moskee te Abu Dhabi lijkt dus in lijn met Beatrix haar visie op tolerantie. De islamvriendelijke uitstraling van het koningshuis leidt tot kritiek van Geert Wilders, die meent dat de islam een totalitaire ideologie is die bestreden moet worden. Minister Uri Rosenthal daarentegen benadrukte het belang van goede diplomatieke betrekkingen met de Verenigde Arabische Emiraten, vanwege de omvangrijke export en hij noemde het normaal om de gewoontes van een ander te respecteren.

*Update: Politieke inmenging?

Op 12 januari heeft Beatrix gereageerd op de kritiek van de PVV. Ze vond het onzin: een hoefddoek is geen symbool van vrouwenonderdrukking beweerde ze. Ze zei haar respect te tonen voor de religie van een land en dat deed ze met graagte.

Dit leidde weer tot commotie bij de PVDA. PVDA-Kamerlid Jeroen Recourt vindt dat ze kritiek leverde op de PVV, terwijl een koningin zich niet politiek mag uitlaten. Het CDA en Groen Links vonden de opmerkingen geen probleem. PVV-lid Hero Brinkman vond dat Beatrix nooit een hoofddoek had mogen dragen over haar kroon heen, omdat de islam dan machtiger lijkt dan het Nederlandse koningschap.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.