cubacrisis

Begin van de Cubacrisis

Cuba 1962 - De Amerikaanse vloot blokkeert de toegang tot Cuba voor schepen vanuit Rusland. De hele wereld houdt haar adem in, want een conflict tussen de Verenigde Staten en de Sovjet Unie zou ongetwijfeld uitlopen op een kernoorlog. Op 24 oktober 1962 begon de Cubacrisis, de week waarin de mensheid het dichtst bij haar eigen vernietiging kwam.

Bouw van de Berlijnse muur

Aan het begin van de jaren ’60 liep de spanning tussen  de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie hoog op.  De Sovjets waren op 13 augustus 1961 begonnen aan de bouw van de Berlijnse muur, ondanks felle kritiek vanuit het Westen. De constructie werd bewaakt door het Sovjet leger, wat door West-Duitsland als een bedreiging werd gezien. De Amerikaanse president John F. Kennedy reageerde door ook extra Amerikaanse soldaten naar Berlijn te sturen.  Het gevolg was een crisisachtige sfeer, waarbij een treffen tussen de twee legers maar ternauwernood kon worden voorkomen.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Raketinstallaties op Cuba

Nog geen jaar later, in augustus 1962, ontdekte een Amerikaanse spionagevliegtuig dat de Sovjets bezig waren met het plaatsen van kernwapens op Cuba. Kennedy beschouwde dit als een duidelijke provocatie van Chroesjtjov die niet onbeantwoord kon gaan. Een invasie van Cuba sloot hij echter uit, vanwege de vrees dat dit zou leiden tot een kernoorlog met Rusland. Op 22 oktober 1962 maakte Kennedy daarom in een toespraak op de televisie bekend dat hij een quarantaine instelde voor het eiland Cuba. Om te voorkomen dat de raketinstallaties op Cuba voltooid werden kreeg geen enkel Sovjet schip meer toegang tot het eiland. Twee dagen later, op 24 oktober, werd de zeeblokkade van kracht.

Sovjet Unie en Amerika op voet van oorlog

Er ontstond vervolgens een uiterst gespannen situatie, want in principe hadden de Amerikanen met de blokkade van Cuba een oorlogsdaad begaan. Als de Sovjet Unie dit voorwendsel aan zou grijpen, of anders de blokkade simpelweg negeerde, zou het alsnog tot een treffen komen. Uiteindelijk liet het officiële standpunt van Chroesjtsjov over de situatie bijna een week op zich wachten. Pas op zondagochtend 28 oktober maakte de Sovjet premier op de radio bekend dat er een diplomatieke overeenkomst was bereikt en dat de raketbases op Cuba zouden worden ontmanteld. Hiermee kwam een einde aan crisis en kon de wereld weer opgelucht ademhalen.

Meer weten over de Cubacrisis? In het artikel Terugblik op de Cubacrisis lees je meer!

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.