Cubacrisis

Terugblik op de Cubacrisis

Cuba 1962 – De Amerikaanse vloot blokkeert de toegang tot Cuba voor schepen vanuit Rusland. De hele wereld houdt haar adem in, want een conflict tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie zou ongetwijfeld uitlopen op een kernoorlog. Op 24 oktober 1962 begon de Cubacrisis, de week waarin de mensheid het dichtst bij haar eigen vernietiging kwam.

Verhoudingen VS en Cuba

Toen de door Amerika gesteunde Cubaanse regering eind jaren ’50 door middel van een revolutie omver werd geworpen en de communistische Fidel Castro aan de macht kwam, besloot Amerika onder leiding van president Eisenhower in te grijpen. In 1961 bereidde de VS een militaire invasie voor op het eiland. Cubaanse anticommunisten die in Amerika woonden, zouden onder leiding van de CIA een invasie uitvoeren om zo het communistische regime omver te werpen. Toen er datzelfde jaar echter verkiezingen waren in de VS en Kennedy president werd zwakte de intensiteit van de geplande invasie af.

Invasie Varkensbaai

Op 17 april 1961 werden de anticommunistische Cubanen het strand van de Varkensbaai opgestuurd. In de eerste instantie leek dit goed te gaan, maar de Cubaanse aanvallers waren niet opgewassen tegen de luchtsteun die het Cubaanse leger had en moesten zich drie dagen later overgeven. Door deze mislukte actie van de VS breidde de macht van Fidel Castro zich alleen maar verder uit.

Raketinstallaties op Cuba

Nog geen jaar later, in augustus 1962, ontdekte een Amerikaans spionagevliegtuig dat de Sovjets bezig waren met het plaatsen van kernwapens op Cuba. Kennedy beschouwde dit als een duidelijke provocatie van Chroesjtjov die niet onbeantwoord kon gaan. Een invasie van Cuba sloot hij echter uit, vanwege de vrees dat dit zou leiden tot een kernoorlog met Rusland. Op 22 oktober 1962 maakte Kennedy daarom in een toespraak op de televisie bekend dat hij een quarantaine instelde voor het eiland Cuba. Om te voorkomen dat de raketinstallaties op Cuba voltooid werden kreeg geen enkel Sovjetschip meer toegang tot het eiland. Twee dagen later, op 24 oktober, werd de zeeblokkade van kracht.

Duikboot ontketent net geen kernoorlog

Toen een Russische B-59 Duikboot in de wateren bij Cuba werd achtervolgd door twee Amerikaanse schepen besloot de bemanning zo diep mogelijk te duiken. Eenmaal ontvlucht aan hun achtervolgers wisten ze niet hoe de situatie er nu voor stond. Radiosignalen konden niet zo diep het water in dringen, dus de bemanning van de duikboot wist niet of de oorlog uitgebroken was of niet. In geval van zulke twijfel moesten 4 officieren unaniem beslissen dat ze een nucleaire torpedo zouden afvuren op een Amerikaans schip. Onderbevelhebber Vasili Arkhipov hield het lanceren van zo’n torpedo tegen, Zo voorkwam hij waarschijnlijk een kernoorlog.

Sovjet-Unie en Amerika op voet van oorlog

Er ontstond vervolgens een uiterst gespannen situatie, want in principe hadden de Amerikanen met de blokkade van Cuba een oorlogsdaad begaan. Als de Sovjet-Unie dit voorwendsel aan zou grijpen, of anders de blokkade simpelweg negeerde, zou het alsnog tot een treffen komen. Uiteindelijk liet het officiële standpunt van Chroesjtsjov over de situatie bijna een week op zich wachten. Pas op zondagochtend 28 oktober maakte de Sovjetpremier op de radio bekend dat er een diplomatieke overeenkomst was bereikt en dat de raketbases op Cuba zouden worden ontmanteld. Hiermee kwam een einde aan crisis en kon de wereld weer opgelucht ademhalen.

Bronnen:

wikipedia.org: Vasili Arkhipov

Afbeelding:

wikimedia commons: cuban missile crisis

Landen: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 januari een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 januari een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 januari een abonnement.

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!