Johannes Bückler

Beruchte Bandiet Schinderhannes wordt onthoofd

Op 21 november 1803 werd de beruchte bandiet Schinderhannes in het Duitse Mainz onthoofd. Schinderhannes, wiens echte naam Johannes Bückler was, was een van de beruchtste bandieten van Duitsland aan het einde van de 18e eeuw. Hij was de hoofdman van een roversbende en pleegde meer dan 130 misdaden, waaronder diefstallen, afpersingen en roofovervallen.

Johannes Bückler

Johannes Bückler werd waarschijnlijk geboren omtrent 1778 in Miehlen. Tijdens de jeugd van Johannes veroverden Franse troepen een groot deel van Duitsland, tot aan de linkeroever van de Rijn. De rechteroever maakte deel uit van het Heilige Roomse Rijk. In het grensgebied, rond de oevers van de Rijn zwierven veel rovers rond, de grensgebieden zorgden namelijk voor een goede vluchtroute als je in een van de twee landen iets had misdaan.

Diefstal

Schinderhannes ging op zijn 15e in de leer bij een vilder (Duits: schinder), iemand die de huiden van dode dieren af haalde. Al snel werd hij hier echter weggestuurd wegens het verduisteren van enkele huiden. Zo begon zijn criminele carrière. De oevers van de Rijn werden Schinderhannes werkplek. Hij sloot zich aan bij een roversbende, waar hij door zijn geletterdheid al snel de leiding kreeg. De bende voerde meestal veediefstallen uit. Hiervoor werd Schinderhannes tweemaal opgepakt, maar twee keer wist hij uit de gevangenis te ontsnappen.

Roofovervallen en afpersing

Schinderhannes begon met zijn bende roofovervallen te plegen. Reizigers en handelaren waren meestal het doelwit. Tijdens een aantal van deze roofovervallen kwam het slachtoffer om het leven. Samen met zijn vrouw Julchen kwam Schinderhannes op het idee om met zijn bende rijke mensen te bedreigen en af te persen. Als ze niet betaalden werden ze overvallen. Schinderhannes begon steeds meer aandacht op zich te vestigen, zijn activiteiten begonnen steeds meer op te vallen. Hij kreeg de reputatie van groot roverhoofdman en de grootste (onjuiste) verhalen deden over hem en zijn bende de ronde.

Arrestatie en veroordeling

Op 31 mei 1803 werd Schinderhannes, dan rond de 25 jaar oud, opgepakt wegens verdacht gedrag. De Fransen zetten hem gevangen in Mainz, waar op 24 oktober 1803 het proces tegen hem en 67 van zijn handlangers van start ging. Ook zijn vrouw Julchen, die net bevallen was van een zoon, stond terecht. Schinderhannes werd samen met 19 anderen ter dood veroordeeld. 18 Van zijn handlangers werden veroordeeld tot een gevangenisstraf en 20 anderen werden vrijgesproken.

Onthoofding van Schinderhannes

Op 21 november werd Schinderhannes samen met zijn mede-veroordeelden ter dood gebracht onder de guillotine. Omdat de belangstelling van het publiek zo groot was werd de guillotine verplaatst naar een groot terrein buiten de stadsmuren. Naar schatting kwamen 40.000 mensen naar de executie van Schinderhannes, de beruchte bandiet, kijken. Binnen een halfuur waren alle veroordeelden terecht gesteld.

Bronnen

maasberg.ch, Schinderhannes
nl.wikipedia.org, Johannes Bückler
fietsenindeachterhoek.nl, Schinderhannes

Afbeelding

Wikimedia Commons, Johannes Bueckler

 

Landen: 

Tijdperken: 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.