Bevrijdingsdag in Taiwan
Taiwan kent een lange historie van overheersing. Zo is het eiland in handen van de Nederlanders, Spanjaarden, Japanners en Chinezen geweest. Op 25 oktober 1945 eindigde vijftig jaar Japanse overheersing met de Japanse overgave tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Europeanen zetten in 1544 voor het eerst voet aan wal in Taiwan. Er woonden op dat moment Austronesiërs en Chinese immigranten. Een Portugese vloot ontdekte het eiland en vond het zo mooi dat ze het ‘Ilha Formosa’ noemde, wat ‘Mooi Eiland’ betekent. In de zeventiende eeuw is Taiwan voor een groot deel in Nederlandse handen geweest. De VOC stichtte een handelsbasis op het eiland. De Spanjaarden waren bang voor een Nederlandse monopoliepositie en zetten een concurrerende handelsbasis op bij Keelung. In 1642 werden de Spanjaarden echter door de Nederlanders van het eiland verdreven.
Twintig jaar later werden ook de Nederlanders op Taiwan verslagen. De Mingdynastie (1368-1644) in China verloor steeds meer gebieden aan de troepen van de Qing (1644-1912). Koxinga, een commandant van de Mingtroepen, ontvluchtte China en vestigde in 1662 op Taiwan een basis, waarbij hij de Nederlanders verdreef. In 1683 werd hij door de Qing verslagen. Vanaf dat moment bleef het eiland lange tijd onder de invloedssfeer van China.
Tijdens de eerste Sino-Japanse Oorlog in 1895 verloor China het eiland aan Japan. Taiwan werd geïntegreerd in het Japanse Keizerrijk. Taiwan was de eerste kolonie van Japan en er werd veel moeite gestoken in de ontwikkeling van het gebied. Er werd geprobeerd de Japanse cultuur over te brengen en tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten veel Taiwanezen aan Japanse zijde. Op 25 oktober 1945 werd Taiwan bevrijd, nadat de Japanners hun overgave hadden getekend.
Na de Tweede Wereldoorlog kwam Taiwan onder de supervisie van China. De Kwomintang-regering in China werd in 1949 verdreven tijdens de Chinese Burgeroorlog onder leiding van de communistische leider Mao Zedong (1893-1976). Net als in 1662 werd Taiwan de thuisbasis voor een uit China verdreven regering. De Volksrepubliek China beschouwde Taiwan sindsdien als een afvallige provincie. De Kwomintangpartij regeerde bijna veertig jaar als enige partij over Taiwan.
Vanaf 1986 werden er democratische hervormingen doorgevoerd. Vierentwintig jaar later werd de eerste president gekozen die niet afkomstig was uit de Kwomintang. Chen Shui-bian van oppositiepartij DPP won de verkiezingen met 39 procent van de stemmen. Tegenwoordig wordt op 25 oktober nog steeds de bevrijding van de Japannsers gevierd als Bevrijdingsdag.