Bijzondere brief Napoleon geveild

Een Frans veilinghuis zal begin december een unieke brief van Napoleon veilen. De Franse keizer schreef de brief tijdens de veldtocht naar Rusland aan zijn hoofdkwartier in Parijs. Dat deze veldtocht uit zou lopen op een drama valt al deels af te leiden uit de brief, waarin Napoleon onder andere om ‘extra versterkingen’ vraagt.

Rusland en Frankrijk hadden in 1807 een verbond met elkaar gesloten bij de Vrede van Tilsit. De voorwaarden van deze vrede zorgden echter voor nogal wat onvrede bij de Russen. Zo moesten zij deelnemen aan Napoleons Continentaal Stelsel (de blokkade van Groot-Brittannië) en creëerde Napoleon het Groothertogdom Warschau. De Russen waren niet blij met deze machtige bufferstaat aan hun grens en dreven ook veel handel met de Britten, waardoor de vijandigheid richting de Fransen toenam.

Nadat de Russische tsaar Alexander I in 1811 de handel met Groot-Brittannië hervatte verklaarde Napoleon Rusland op 22 juni 1812 de oorlog. Hij trok met zijn Grande Armeé van ongeveer 500.000 man Rusland binnen, waar Russen de ‘tactiek van de verschroeide aarde’ toepasten en zich steeds verder terugtrokken. Napoleon bereikte na de bloedige Slag bij Borodino in september Moskou, maar ontdekte dat de stad verlaten was. De Russen brandden daarna Moskou plat, waardoor Napoleon gedwongen werd de terugtocht richting de Poolse grens in te zetten. Terwijl de Fransen constant aangevallen werden door het Russische leger en de Kozakken bereikten zij begin december Vilnius.

De Fransen verloren uiteindelijk zo’n 380.000 man en 100.000 Franse soldaten werden krijgsgevangen genomen. De Russen verloren waarschijnlijk zo’n 210.000 soldaten, terwijl er mogelijk ook nog 200.000 burgers om het leven kwamen.

In Napoleons brief is echter nog niets van deze aankomende ramp te merken. Op het verzoek om versterkingen na ziet hij de uitkomst van de veldtocht nog positief in. Zo schept de keizer op dat hij ‘van plan is het Kremlin op te blazen’. Volgens de veilingmeester ‘dacht Napoleon nog dat hij zou overwinnen’. “Hij wist nog niks van de gebeurtenissen die zouden volgen: de nederlagen en de barre aftocht.”

Wat de brief verder bijzonder maakt is dat hij samen met de gedecodeerde versie van het Parijse hoofdkwartier van Napoleon onder de hamer gaat. Het komt maar heel zelden voor dat dergelijke brieven worden geveild met de gedecodeerde versie inbegrepen.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.