sinterklaas 1945

Bijzondere Canadese Sinterklaasintocht van 1945

Hoewel de plaats van intocht van Sinterklaas tegenwoordig elk jaar wordt afgewisseld, vonden de inkomsten vroeger altijd plaats in Amsterdam. Daar speelde zich in 1945 een bijzondere intocht af, waar bijna zestien Canadese Sinterklazen op het toneel verschenen.

De eerste intocht van Sinterklaas

De eerste intocht van Sinterklaas vond in 1888 plaats in Venray. Het duurde daarna echter nog decennia totdat de inkomst van de Goedheiligman zou veranderen in een jaarlijkse gebeurtenis. Dit gebeurde uiteindelijk in 1934, waarna de intocht van Sinterklaas elk jaar werd gevierd in Amsterdam.

Sinterklaas tijdens de oorlog

Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog werd de intocht georganiseerd door nationaalsocialistische organisaties als de Winterhulp en de Jeugdstorm van de NSB, waardoor er nog maar weinig kinderen op af kwamen. In 1944 vond er tijdens de Hongerwinter zelfs helemaal geen Sinterklaasintocht plaats.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


De eerste intocht na de bevrijding

Na de bevrijding pakte het organisatiecomité de draad echter meteen weer op en in november 1945 werd de eerste naoorlogse Sinterklaasintocht gehouden. Omdat het organisatiecomité zo vlak na de oorlog een beperkt budget had riep het de hulp in van de Canadese soldaten die waren gelegerd in de Oranje Nassaukazerne. Deze Canadezen waren blij om te kunnen helpen en stelden twintig jeeps en een grote hoeveelheid snoep beschikbaar.

Sinterklaas Amsterdam 1945

Zestien Canadese Sinterklazen

De goede bedoelingen van de Canadezen ten spijt leek het feest echter even uit te draaien op een groot misverstand. Kolonel Tom Gilday, de Canadese bevelhebber, dacht namelijk dat Sinterklaas vergelijkbaar was met het Canadese kerstfeest. In Canada verschijnen er naarmate kerst dichterbij komt steeds meer Kerstmannen op straat en Gilday wilde de Sinterklaasviering dan ook groots aanpakken. Zijn plan was om de jeeps vol te laden met zestien Canadese Sinterklazen.

Eerste sinterklaasintocht na de tweede wereldoorlog

Zestien Canadese Zwarte Pieten

Met grote moeite kon hij uiteindelijk toch nog op andere gedachten gebracht worden, waarna werd besloten dat de Nederlandse Sinterklaas Eduard Verkade werd vergezeld door een aantal Canadese Zwarte Pieten en twintig geüniformeerde chauffeurs. Hoewel het ook in de jaren ’40 al traditie was dat Sinterklaas op zijn paard door de straten reed verscheen de Sint in 1945 in een militaire colonne in Amsterdam. De eerste naoorlogse intocht trok duizenden kinderen, die de traditie in de oorlog hadden moeten missen en graag de extra snoepbonnen van de Sint in ontvangst namen.

Leestips-Boeken

 

Titel: Nikolaas van Myra en zijn tijd
Auteur: A. Blom
ISBN: 9065500375
Uitgever: Verloren
Prijs: € 24,-

 

 

 

 

 

 


 

Titel: Een mijter zonder kruis. Sint-Nicolaas in de protestantse pers 1945-2000
Auteur: Jan de Bas
ISBN: 9789065507709
Uitgever: Verloren
Prijs: € 25,-

 

 

 

 

 


 

Titel: Nederlandse jaarfeesten en hun liederen door de eeuwen heen
Auteur: Marita Kruijswijk en Marian Nesse
ISBN: 9789065509338
Uitgever: Verloren
Prijs: € 20,-

 

 

 

 

 


Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!