Geen afbeelding beschikbaar

Biografie Nicolas Sarkozy

De oud-president van Frankrijk Nicolas Sarkozy zei op 2 juli 2014 dat zijn politieke opponenten de Franse justitie gebruiken om hem dwars te zitten. Sarkozy wordt vervolgd voor machtsmisbruik en volgens de ex-president komen deze beschuldigingen vanuit een ‘complot van links’. Sarkozy werd al op jonge leeftijd politiek actief en was de 23e president van Frankrijk.


Jeugd Nicolas Sarkozy


Nicolas Paul Stéphane Sarközy de Nagy-Bocsa, kortweg Sarkozy, werd op 28 januari 1955 geboren. Hij was het middelste kind van de drie en zijn beide ouders waren immigranten. Zijn moeder was Grieks, zijn vader Hongaars. Zijn vader Pál Sárközy Nagybócsai verliet het gezien toen Sarkozy nog maar een kleuter was en sindsdien moest zijn moeder de kost verdienen.


Om haar kinderen te onderhouden ging moeder Andrée Mallah studeren en werd advocate. Sarkozy kreeg een katholieke opvoeding en groeide op in de welvarende wijk Neuilly-sur-Seine in Parijs. Na zijn middelbare school ging hij aan de Université Paris X Nanterre rechten studeren. In 1978 behaalde hij zijn diploma en werd hij advocaat. Zijn specialisatie was bedrijfsrecht.


Begin politieke carrière


Sarkozy werd al op jonge leeftijd politiek actief. Al tijdens zijn studie werd hij in 1977 gemeenteraadslid in zijn geboorteplaats. Na slechts zes jaar werd hij op zijn achtentwintigste burgemeester in Neuilly-sur-Seine. Hij bleef deze functie twintig jaar uitoefenen tot hij in 2002 besloot de landelijke politiek in te gaan.


Gedurende zijn burgemeesterschap had Sarkozy ook andere politieke taken. Tijdens de regering van Jacques Chirac werd hij in de periode 1993-1995 minister van begroting, maar toen bleek dat zijn loyaliteit bij Chiracs opponent Édouard Balladur lag, verloor hij deze positie. In mei 1999 werd hij Europees Parlementslid voor de Rassemblement pour la République (RPR), maar al na vier maanden legde hij deze functie neer.


Voorzitter van het UMP


In 2002 fuseerde de RPR van Chirac met de Démocratie Libérale (DL) van Raffarin tot de brede rechtse partij Union pour un Mouvement Populaire (UMP). Datzelfde jaar werd Sarkozy door de president Chirac, die hem na het incident in 1995 weer in vertrouwen nam, aangesteld tot minister van binnenlandse zaken in het kabinet van Jean-Pierre Raffarin. Het zat het kabinet niet mee en in 2004 werd besloten de rolverdeling binnen het kabinet te veranderen.


Van minister van binnenlandse zaken werd Sarkozy de minister van financiën. Zijn nieuwe functie was maar van korte duur. In het najaar van 2004 kreeg Sarkozy de kans om partijvoorzitter van het UMP te worden en president Chirac dwong hem te kiezen tussen het partijleiderschap en zijn ministerschap. Sarkozy koos het eerste. In 2005 werd hij echter naast zijn partijleiderschap wederom minister van binnenlandse zaken toen Raffarin opstapte.


Beruchte uitspraken van Sarkozy


Als minister van binnenlandse zaken kwam Sarkozy in 2005 veel in het nieuws door zijn uitspraken over de wantoestanden in de voorsteden van Parijs, de zogenaamde banlieues. Hij noemde de jeugd die daar rellen veroorzaakte uitschot en claimde dat hij de buitenwijken wilde zuiveren van de probleemjongeren. Brandende auto’s, gebouwen, geweldplegingen in de openbare ruimte en andere vormen van misdaad teisterden ruim een maand lang de buitenweken van diverse grote steden in Frankrijk. Sarkozy had er geen goed woord voor over. Zijn politieke opponenten meenden dat hij zich enkel richtte op de allochtonen en er ontstond in Frankrijk een verhitte discussie omtrent het vreemdelingenbeleid.


Het presidentschap


Bekend van zijn harde aanpak en rake taal deed Sarkozy als UMP-voorzitter in 2007 een gooi naar het presidentschap. Op 6 mei 2007 werd hij met 53,06% van de stemmen aangesteld tot de nieuwe president van Frankrijk. Hij werd hiermee de 23e president van Frankrijk.


Onmiddellijk na zijn aanstelling probeerde hij de band met de Verenigde Staten te verbeteren. De verhouding tussen Frankrijk en de VS waren onder Chirac flink verslechterd, toen deze weigerde deel te nemen aan de oorlog in Afghanistan. Sarkozy brak met het beleid van zijn voorganger en stuurde troepen, en bovendien werd Frankrijk wederom lid van de militaire tak van de NAVO in 2009.


Vooral op het gebied van milieu boekte Sarkozy succes tijdens zijn presidentschap. Sarkozy zei tijdens de 33e G8 top dat hij in 2050 de Franse kooldioxide-uitstoot wilde halveren. Dit leidde ertoe dat Frankrijk in 2010 op de eerste plaats stond wat betreft het verminderen van uitstoot.


Binnenlandse politiek


In Frankrijk is het gebruikelijk dat de president zich bezighoudt met buitenlandse zaken en de premier zich bezigt met het binnenlandse beleid. Sarkozy brak echter met deze rolverdeling en bemoeide zich ook met binnenlandse zaken. Hij voerde belastingwijzigingen door en werd vooral bekend door zijn strenge immigratiebeleid en uitzetting van grote groepen Roma, zigeuners.


Hij besloot ook de Bastille Dag-traditie, een dag waarop amnestie aan een aantal gevangenen werd verleend en verkeersboetes werden opgeheven, op te heffen. Ook zijn uitspraken over het versterken en uitdragen van de Franse joods-christelijke roots leverde hem veel kritiek op. Dergelijke beslissingen maakten Sarkozy niet populairder: gedurende zijn presidentschap ging hij van ooit de populairste presidentskandidaat ooit naar steun van slecht 26% van de bevolking.


Privéleven


Sarkozy werd niet alleen beroemd en berucht vanwege zijn turbulente politieke carrière, maar ook door zijn privéleven. Kort nadat hij president werd, scheidde hij van zijn tweede vrouw in oktober 2007 en kreeg hij slechts een maand later een relatie met het model en zangeres Carla Bruni. In slechts drie maanden tijd trouwde Sarkozy opnieuw. In totaal kreeg hij vier kinderen, twee met zijn eerste vrouw, één met zijn tweede en één met Carla Bruni.


Einde presidentschap


Na zijn presidentschap en verkiezingsnederlaag tegen de socialist François Hollande trok Sarkozy zich terug uit de schijnwerpers. Toch koestert Sarkozy nog steeds de wens om terug te komen in de politiek en nogmaals president te worden, blijkt uit verschillende uitlatingen van de oud-president. Momenteel wordt hij vervolgd wegens aanklachten van machtsmisbruik. Sarkozy zou een poging hebben gedaan een hoge magistraat om te kopen om zo informatie te krijgen over een onderzoek wat gedaan wordt naar hem. Sarkozy ontkent alle beschuldigingen.


 


 


 


 


 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.