Biografie van André van Duin
Tijdens een gala ter ere van het 50-jarig jubileum, kreeg André van Duin in 2014 door burgemeester Eberhard van der Laan een erepenning uitgereikt. Deze Frans Bannick Cocq Penning – vernoemd naar een oud burgemeester – wordt sinds 1996 gegeven aan personen die zich gedurende lange tijd verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad Amsterdam. Van Duin woont tegenwoordig in Amsterdam, maar werd er door burgemeester Aboutaleb via een videoboodschap aan herinnerd, dat zijn roots in Rotterdam liggen.
Vroege leven van André van Duin
André van Duin werd geboren als Adrianus Marinus Kloot op 20 februari 1947 in de Watergeussstraat. De vader van Van Duin was magazijnbediende bij de Rotterdamse Droogdokmaatschappij en aanvankelijk lag voor Van Duin, die na de lagere school enkel naar de ambachtsschool kon, ook een vergelijkbare functie in het verschiet. Toch wilde hij al vroeg iets anders doen. Tijdens de personeelsfeesten van zijn vaders werk had hij onder andere Johnny Kraaykamp en Rita Corita gezien en sindsdien hield hij zich veel bezig met het imiteren van bekende Nederlanders.
Doorbraak
In zijn tienerjaren probeerde Van Duin herhaaldelijk bij de Nederlandse radio-omroepen in het vizier te komen. In 1964 wierp het lange brievenschrijven zijn vruchten af, wanneer hij enkele optredens mag verzorgen voor het AVRO kinderprogramma Minjon. Als diezelfde AVRO in dat jaar een talentenjacht organiseert is André ook hier van de partij en wint hij deze glansrijk. Zijn echte doorbraak kwam echter pas twee weken na de talentenjacht, toen Van Duin met een parodieband in het voorprogramma van het beruchte Rolling Stones concert in het Kurhaus mocht optreden.
Titel: | Humor in geschiedenis en kunst |
Redactie: | Rudolf Dekker |
ISBN: | 9065504281 |
Uitgever: | Verloren |
Prijs: | €11,- |
Eigen show
André had zijn artiestennaam veranderd in Van Duin, omdat hij verwachtte daardoor bij het publiek eerder serieus te worden genomen. Zijn echte achternaam Kloot werd door hem en zijn vader echter ook als onwelvoeglijk ervaren en daarom in 1966 bij koninklijk besluit veranderd in Kyvon. Twee jaar later kreeg André zijn eerste televisieshow. Hij was toen pas 22 jaar oud. Ook was hij al begonnen met zijn welbekende revue’s, waarin hij bijgestaan werd door Frans van Dusschoten en Corrie van Gorp. Vanaf de jaren zeventig verschenen er in totaal ook zeventien albums van zijn hand en bijna net zoveel hitsingles. Eén van zijn grootste hits was Het Bananenlied uit 1972.
Meer programma’s en muziek
Al in 1985 won Van Duin de jaarlijks uitgereikte Johan Kaartprijs voor zijn revuewerk. Tegelijkertijd bleef hij op tv een graag geziene persoonlijkheid, zoals bij het programma Animal Crackers en de Ep Oorklep Show. In het eerstgenoemde programma kwam ook zijn imitatietalent naar voren. Een enkel smetje op zijn carrière was het kort geding dat tegen hem werd aangespannen nadat in 1976 hij het nummer Willempie uitbracht, dat duidelijk over een verstandelijk gehandicapt persoon ging. De versie van het nummer uit 2013 over de koning werd daarbij helemaal niet zo hard aangepakt.
Prijzen
In 2011 kreeg André van Duin de Beeld en Geluid Oeuvre Award uitgereikt vanwege zijn prestaties en werd hij benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau. Het theaterdier André van Duin, die volgens vrienden thuis zeer rustig is, heeft nog niet aan gegeven met zijn werk te willen stoppen.
Bronnen:
www.nu.nl, André van Duin geëerd
www.beeldengeluid.nl, André van Duin en aangevers
nl.wikipedia.org, André van Duin
www.eenlevenlangtheater.nl, André van Duin
ronsut.home.xs4all.nl, Biografie André van Duin
Afbeedling: