Geen afbeelding beschikbaar

Biografie van Bart de Graaff

De publieke omroep BNN heeft 25 mei 2012 uitgeroepen tot ‘Bart-dag’. Het is vandaag namelijk precies tien jaar geleden dat televisiemaker en oprichter van BNN Bart de Graaff is overleden. Hoewel Bart uiteindelijk maar 35 jaar oud werd, liet hij met zijn opmerkelijke uiterlijk en gedurfde programma’s een onuitwisbare indruk achter op het Nederlandse televisielandschap.

Bart Frederikus de Graaff werd geboren op 16 april 1967 te Haarlem. Toen hij negen jaar oud was belandde hij tijdens het spelen op straat onder een auto, waardoor hij been verbrijzelde. Later bleek dat hij hierbij ook een zeer zeldzame bacteriële infectie had opgelopen, die langzaam zijn nieren aantastte. Bart ontwikkelde als gevolg hiervan een groeistoornis, waardoor hij permanent het lichaam van een twaalfjarige zou houden.

Délichoc reclame

In 1986 verscheen Bart voor het eerst op televisie in een reclame van koekjesfabrikant Délichoc. Hierin speelt hij een jongentje dat met veel plezier een chocoladekoekje opeet. Als de voice-over hem echter vraagt of hij het lekker vindt, beweert hij van niet. De stem geeft aan dit niet te geloven en verzoekt hem er nog eentje te proberen. Hierop pakt Bart enthousiast nog een koekje en spreekt de inmiddels historische woorden “Zeg maar nee, dan krijg je er twee!”

B.O.O.S.

Deze commercial, waarin de geboortedatum van Bart expliciet in beeld verscheen, trok de aandacht van televisiezender Veronica, die hem vroeg een eigen kinderprogramma te maken. In 1988 verscheen ‘Bart Omroep Organisatie Stichting’ (B.O.O.S.) voor het eerst op de Nederlandse televisie. In het programma vertolkte Bart de rol van verstrooide omroepdirecteur, die met zijn karakteristieke geel geverfde haar op zowel enthousiaste als chaotische manier het programma presenteerde. Het programma groeide uit tot een groot succes en ontving zelfs een nominatie voor een Emmy, de meest prestigieuze Amerikaanse televisieprijs.

Barts News Network

Na zes jaar B.O.O.S. te hebben gepresenteerd begon Bart aan een nieuw programma, ‘Barts News Network’ (BNN), dat zich richtte op een volwassen publiek. Voor zijn gewaagde sketches, waaronder het ‘Debielenjournaal’ en weerman ‘Gilles de la Tourette’, ontving hij zowel veel lof als kritiek. Ongetwijfeld één van zijn bekendste televisiefragmenten ontstond toen Bart met het idee kwam om een baksteen door de ruit van een tankstation te gooien. Omdat een reactie in eerste instantie uitbleef, belde hij teleurgesteld zelf de politie en zei: ‘Ik heb net een baksteen bij de benzinepomp door de ruit gegooid, maar jullie komen helemaal niet.’

Publieke omroep

In 1998 werd BNN een publieke omroep, maar deze nieuwe status veranderde verder niets aan Bart’s rebelse manier van televisiemaken. Zo viel hij beroemdheden lastig in de Stalkshow, maakte hij met ‘de Teringtubbies’ een parodie op een populair kinderprogramma en trommelde hij in het holst van de nacht bekende Nederlanders hun bed uit voor het programma ‘Waar Kan Ik Je ’s Nachts Voor Wakker Maken?’.

Gezondheid

In de loop der jaren ging de gezondheid van Bart echter hard achteruit. In 1997 leek er met de komst van een donor nier een kans op herstel, maar na twee jaar werd het orgaan weer afgestoten. Wat volgde was een nieuwe periode van gezondheidsklachten, waarbij Bart uiteindelijk ook last kreeg van mondkanker en andere complicaties. Hij probeerde ondertussen nog met veel enthousiasme actief te blijven in de televisiewereld, maar op 25 mei 2002 overleed Bart de Graaff op 35-jarige leeftijd. Na zijn dood werd Bart benoemd tot erevoorzitter van BNN, dat voortaan de naam ‘Barts Neverending Network’ zou dragen.

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!