Biografie van Jorge Videla
Jorge Videla, van 1976 tot 1981 president van Argentinië, stierf op 17 mei 2013 op 87-jarige leeftijd. Hij was aan de macht gekomen door een militaire coup, bedoeld om de orde in het land te herstellen. Videla werd verantwoordelijk gehouden voor de dood van duizenden burgers gedurende zijn bewind.
Jorge Videla werd op 2 augustus 1925 geboren in Mercedes, net buiten Buenos Aires. Zijn vader, kolonel Rafael Videla, en moeder, Maria, kregen vijf kinderen. De familie Videla had een traditie van hoge functies binnen het leger en de politiek. Jorge Videla trouwde in 1948 met Alicia Raquel Hartridge, dochter van een Argentijnse ambassadeur in Turkije. Samen kregen zij zeven kinderen. Videla was in 1942 aan een militaire opleiding begonnen en studeerde in 1944 af. Daarna steeg hij snel binnen de rangen van het leger.
Opkomst in het leger
Van 1952 tot 1954 studeerde hij aan de militaire universiteit Escuela Superior de Guerra, waarna hij een leidinggevende functie kreeg binnen het leger. Hij werkte daarna onder meer op het ministerie van Defensie en als hoofd van de militaire opleiding. In 1973 kreeg hij het bevel over de landmacht. Binnen twee jaar wist hij zich op te werken tot commandant van het gehele Argentijnse leger.
Staatsgreep
De populaire president Juan Domingo Perón overleed in juli 1974, waarna zijn vice-president, én vrouw, Isabel Martínez de Perón president van Argentinië werd. Haar regeerperiode was weinig effectief en linkse groeperingen probeerden de macht te grijpen. Dit deden zij door middel van gewelddadige acties, zoals bombardementen en ontvoeringen. Jorge Videla wilde als commandant van het leger de orde herstellen en greep op 24 maart 1976 door een militaire coup de macht.
Militaire Junta
De militaire junta, gevormd door de leiding van luchtmacht, marine en de landmacht, had het nu voor het zeggen. Jorge Videla werd twee dagen later, op 26 maart, benoemd tot president. Tijdens Videla’s dictatuur, van 1976 tot 1981, werden de mensenrechten op grote schaal geschonden. De meeste slachtoffers waren linkse activisten, die in 1976 de orde hadden verstoord en daarmee de aanleiding vormden tot de coup in dat jaar. Enkele duizenden mensen werden opgepakt, gemarteld en vermoord, zo zei Videla in zijn biografie uit 2012. Mensenrechtenorganisaties spreken echter van bijna 30.000 doden tijdens de periode die bekend kwam te staan als de ‘Vuile Oorlog’. Veel van de slachtoffers kwamen om tijdens de ‘dodenvluchten’ waarbij mensen gedrogeerd vanuit vliegtuigen in de oceaan werden gegooid.
Ontkenning en veroordeling
Na het einde van de junta in 1983 werd Videla opgepakt en veroordeeld voor zijn misdaden. In 1985 kreeg hij daarvoor levenslang, maar Videla kwam al in 1990 vrij nadat toenmalig president Carlos Menm hem gratie verleende. Die beslissing werd in 2007 teruggedraaid, waarna hij alsnog een levenslange celstraf kreeg. Na drie jaar gevangenschap overleed Videla op 17 mei 2013 in zijn cel na een hartstilstand. Jorge Videla werd 87 jaar.
Bronnen
- NOS, Videla, architect van de Vuile Oorlog
- NRC, Argentijnse oud-dictator Jorge Videla (87) overleden
- The Washington Post, Jorge Rafael Videla, ruthless Argentine (…)
- Wikipedia, Jorge Rafael Videla