Geen afbeelding beschikbaar

Bloedige onafhankelijkheid van Indonesië

Op 17 augustus 1949 wordt de Republiek Indonesië onafhankelijk verklaard. Maar deze onafhankelijkheid kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Aan de onafhankelijkheid gingen twee politionele acties vooraf, een bloedige strijd waarbij de Nederlandse regering geen afstand wilde doen van haar kroonkolonie.

De Tweede Wereldoorlog was op zijn einde gelopen en de Japanners, die strategische plekken tijdens de oorlog in Indonesië hadden ingenomen, waren vertrokken in augustus 1945. Op 17 augustus 1945 verklaarden de Indonesiërs zich onafhankelijk. De Britten namen de posities van de Japanners over tot maart 1946. Toen werden de Nederlandse troepen weer toegelaten in Indonesië. Zij waren het niet eens met de onafhankelijkheidsverklaring van de Indonesiërs. Zodoende brak de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog uit, die duurde van 1945 tot 1949. Het was een strijd tussen de Indonesische nationalisten en de Nederlandse troepen. Indonesië wilde een onafhankelijke staat. De Nederlandse regering wilde haar parel behouden.

Om de kolonie te behouden kondigde de Nederlandse regering politionele acties af tegen de uitgeroepen Republiek Indonesië. De eerste duurde van 21 juli tot 5 augustus 1947 en de Tweede Politionele actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 op Java en Sumatra. Het Nederlandse leger in Indonesië, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) meegerekend, telde meer dan 10.000 man. De aanwezigheid van de Nederlandse militairen op Indonesië duurde bijna vier jaar. Ongeveer 5.000 Nederlandse militairen kwamen hierbij om het leven. Maar aan Indonesische zijde was het een veelvoud. Naar schatting sneuvelden er 100.000 man tijdens de strijd.

Nederland erkende de Indonesische onafhankelijkheid echter pas op 27 december 1949 onder druk van de VS. Als ze de onafhankelijkheid niet zouden accepteren, zou de VS stoppen met de beloofde Marshallhulp. Na de onafhankelijkheidsverklaring werd Soekarno de eerste president van het land. Op 17 augustus 1949 riep hij de eenheidsstaat Republiek Indonesië uit. 17 Augustus is de nationale feestdag in Indonesië.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.