Geen afbeelding beschikbaar

Blunder in VS herhaalt zich in China

In 1917 is Europa verwoest door de Eerste Wereldoorlog. Veel Europese boeren dienen in de legers van hun landen. Bovendien worden de nitraten die tot dan toe als meststof worden gebruikt nu gebruikt voor ammunitie. De Verenigde Staten hebben echter behoefte aan rijkere oogsten om de Europese bondgenoten en hun eigen troepen van voedsel te voorzien.


Graan verbouwen


Dankzij de overvloedige regenval van 1917 kan veel grond in de VS worden bewerkt. De Amerikaanse overheid moedigt boeren aan om graan te verbouwen en geeft een beloning voor elke hectare. Daarom wordt ook in de staten Oklahoma, Kansas en New Mexico graan verbouwd, al is de grond er eigenlijk te droog voor. Na de Eerste Wereldoorlog stoppen de subsidies. Een paar nieuwe boerderijen in de droge staten blijven nog wat graan produceren, maar de meeste worden verlaten.


Onbeschermde grond


Veeteeltboeren nemen veelal de plaats van de graanverbouwers in, wat voor een nieuw probleem zorgt. De wortelen, cactussen en andere gewassen die er vroeger groeiden, waren ten tijde van de gesubsidieerde landbouw omgeploegd. Wanneer de akkerbouwers vertrekken, blijft de grond onbeschermd achter. De dieren verslechteren de grond nog verder met hun hoeven. Bovendien kent de VS in 1934 de sterkste winden uit de geschiedenis.


Gigantische stofwolken


Miljoenen hectaren grond wordt omgevormd tot stof en er hangen gigantische stofwolken in de lucht. Na die stormen is de grond volkomen onvruchtbaar. De blunder van toen wordt op dit moment herhaald in China. Daar heeft de behoefte aan voedsel de overheden ertoe gebracht om de grond nabij grote steden om te ploegen. Geregeld neemt een rode stofwolk bezit van Peking en mensen moeten in de stad vaak een mondmasker dragen.


Over het boek


Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.