Tsar Bomba

Bom Tsar Bomba tot ontploffing gebracht

Op 30 oktober 1961 werd de waterstofbom Tsar Bomba tot ontploffing gebracht. De bom veroorzaakte de krachtigste explosie ooit door mensen gemaakt. De ontploffing van Tsar Bomba was een test, maar ook vooral machtsvertoon om het Westen te laten zien waar de Russen toe in staat waren. De Koude Oorlog was in volle gang.

In de jaren ’60 van de vorige eeuw was de Koude Oorlog tussen de Sovjet-Unie en het Westen in volle gang. Er ontstond een ware wapenwedloop tussen beide. De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie probeerden elkaar af te troeven met wapens.

Politieke demonstratie

Op 10 juli 1961 kwamen een aantal Russische geleerden en Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov bij elkaar. Chroesjtsjov wilde in het najaar van 1961 beginnen met een nieuwe reeks kernproeven waarvan het hoogtepunt eind oktober moest plaats vinden tijdens het 22e congres van de Communistische Partij. Hij wilde een record brekende explosie teweeg brengen met een nieuw en extreem wapen. Doel van de reeks kernproeven was een politieke demonstratie tegen het Westen.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Ontploffing Tsar Bomba

Een groep Sovjetgeleerden onder leiding van Andrej Sacharov gingen in de Russische stad Sarov direct aan de slag om het nieuwe massawapen te ontwikkelen. Op 30 oktober 1961 werd de waterstofbom met een kracht van 50 megaton afgevuurd op Nova Zembla. Om 11:32 explodeerde de bom, ook wel Tsar Bomba genoemd, na 10500 meter te hebben afgelegd.

Krachtigste explosie ooit

Het was de krachtigste explosie die ooit door mensen was veroorzaakt. De wolk die door de explosie ontstond kwam tot 64 kilometer hoogte en was tot in Finland te zien. De hitte die de explosie veroorzaakte kon tot 100 kilometer van de ontploffingslocatie derdegraads brandwonden veroorzaken. Tsar Bomba blijft tot op de dag van vandaag het krachtigste nucleaire wapen dat ooit tot ontploffing is gebracht.  

Filmbeelden van de Tsar Bomba

In 2020 gaf het Russische atoomagentschap Rosatom geheime filmbeelden vrij van de ontploffing.

Bronnen


Afbeelding 


  • Foto: Croquant with modifications by User:Hex (Own work) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0 ], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.