Bombardement op Rotterdam

Bommenzee verwoest Rotterdam

Rotterdam 1940 - 13.22 uur. Luchtweeralarmen gillen door de straten. De Duitse bommenwerpereenheid Kampfgeschwader 54  verschijnt in gevaarlijke snelheid aan de horizon. Mensen vluchten schuilkelders in, gaan plat op straat liggen of drukken zich tegen de gevels van gebouwen. In minder dan een kwartier vagen 97.000 kilo Duitse brisantbommen de historische binnenstad van Rotterdam weg. 800 mensen komen om.

Het bevel tot dit bombardement kwam van generaal Schmidt. Vier dagen eerder waren de Duitsers Nederland binnen gevallen. Schmidt moest het verzet van Nederland  breken. Generaal  Scharroo, de Nederlandse commandant van Rotterdam, ontving tussen 9 en 10 uur ‘s ochtends een ultimatum tot overgave van generaal Schmidt. Dat was op zo’n verfomfaaide wijze opgetekend, dat Scharroo geen zag noodzaak te capituleren. Hij belde met de Nederlandse opperbevelhebber Winkelman die hem vroeg een nieuw ultimatum aan te vragen bij Schmidt, ditmaal voorzien van naam, rang en handtekening.

Een kwartier voor het verstrijken van het ultimatum ontving Generaal Schmidt het verzoek. Hij gaf daarop bevel het geplande artilleriebombardement van 13.00 uur uit te stellen. Maar eskader Kampfgeschwader 54 was net opgestegen. Alleen het afvuren van rode lichtkogels zou het bombardement nog kunnen stoppen. Schmidt ontving door onbekende oorzaak geen bericht dat de Duitse vliegtuigen toch waren opgestegen. Hij liet een nieuw ultimatum opstellen. Het ultimatum was nu op 16:20 uur gesteld.

Om 13.20 uur verschenen de Duitse bommenwerpers boven de stad. Schmidt liet vervolgens in paniek alsnog rode lichtkogels afvuren. Een vanuit het zuiden naderend eskader zwenkte daardoor af, maar de vanuit het oosten naderende vliegtuigen vlogen door. Rotterdam, zonder luchtverdediging, werd in vijftien minuten verwoest. De Duitse bommen vielen in een brede strook in het centrum en ten noorden ervan, van Kralingen tot station Hofplein. Scharroo besloot met Oud, de burgemeester van Rotterdam, tot capitulatie. In 1940 zou Rotterdam zijn 600-jarig bestaan vieren, maar bijna niets van de historische binnenstad bleef gespaard.

Leestip:

bombardement op RotterdamHeijplaat in verzet – Oorlogsgetuigenissen uit het gebied rond de Rotterdamse Waalhaven 
Auteur: Jean-Philippe van der Zwaluw en Joop van der Hor
ISBN: 9789087041595
Uitgever: Verloren
Winkelprijs: €29,–

Bestel Heijplaat in verzet

Afbeelding:

Wikipedia.org: Bombardement Rotterdam

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.