Boudewijn I met de IJzeren Arm trouwt met Judith van West-Francië

Auxerre 863 – Judith is de dochter van Karel de Kale, koning van West-Francië. De zeventienjarige Judith is al tweevoudig weduwe en haar vader wil haar voor de derde keer uithuwelijken. Judith was het hier niet mee eens. Rond kerstmis 861 ontvlucht Judith het hof van haar vader met graaf Boudewijn met de IJzeren Arm. Op 13 december 863 treden zij in Auxerre in het huwelijk.

Judith van West-Francië was door haar vader al tweemaal uitgehuwelijkt aan twee opeenvolgende koningen van het koninkrijk Wessex in Zuid-Engeland. Beide koningen overleden echter en Judith keerde terug naar het hof van haar vader. De koning van West-Francië maakte plannen om zijn zeventienjarige dochter voor de derde keer uit te huwelijken. Judith weigerde dit echter en met behulp van haar broer, Lodewijk de Stamelaar die in conflict was met zijn vader, en Boudewijn wist ze het hof van haar vader te ontvluchten. Boudewijn met de IJzeren Arm was een graaf uit de omgeving van Vlaanderen die bekend stond als een sterke man.

Karel de Kale was woedend en het stel vluchtte naar het noorden. Om Karel te ontlopen zwierven Boudewijn en Judith een tijd door Europa. Volgens de overlevering maakte Boudewijn hier zijn bijnaam waar. In de buurt van Brugge stuitten Boudewijn en Judith op een beer. De beer ging op zijn achterpoten staan en wilde het stel aanvallen. Op dat moment stootte Boudewijn zijn lans zo hard in de beer, dat de beer aan de boom achter hem werd vast gespietst.  Karel de Kale had ondertussen de twee laten excommuniceren door de paus. Hierop trokken zij naar Rome en bepleitten hun zaak bij de paus. Deze verbrak hierop de excommunicatie en gaf het stel toestemming om te trouwen. Dit gebeurde op 13 december 863 in Auxerre.

Als teken van verzoening kreeg Boudewijn van Karel de Vlaanderengouw, het gebied rond de stad Brugge, om te besturen. Dit was in de ogen van Karel een onbetekenende functie. Vlaanderen lag namelijk in een uithoek van zijn koninkrijk en werd geteisterd door Vikingen. Boudewijn wist de aanvallen van de Vikingen echter af te slaan en bleek een succesvol bestuurder. Hiervoor werd hij in 870 beloond toen zijn bezit werd uitgebreid, waardoor hij de eerste graaf werd van geheel Vlaanderen en Ternois. In 877 steunde hij Lodewijk bij de opvolging van zijn vader. Op 2 januari 879 overleed Boudewijn I in de abdij van Sint-Bertinus, waar hij kort daarvoor monnik was geworden. Negen jaar daarvoor was ook Judith al overleden.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt