Canberra hoofdstad Australië

Canberra vervangt Melbourne als hoofdstad Australië

Canberra 1927- na jaren van strijd tussen Melbourne en Sydney, is het eindelijk zover. De stad Canberra is af en kan in gebruik worden genomen als hoofdstad van Australië. Op 9 mei 1927 werd het hele ambtenaren apparaat verplaatst en het nieuwe parlementsgebouw geopend. De geschiedenis van Canberra kon beginnen.

Al jarenlang bestond er een discussie over de hoofdstad van Australië. De twee grootste steden, Melbourne en Sydney, maakten beiden aanspraak op de titel. Toen Australië in 1901 een federale grondwet kreeg moest er toch een stad worden gekozen waar het parlement kon zetelen. Dit werd Melbourne, maar er mocht niet aan de stad worden gerefereerd als hoofdstad, maar slechts als ‘tijdelijke regeringszetel’. In 1911 werd een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp van een nieuwe hoofdstad. Het winnende ontwerp was van de Amerikaanse  architect Walter Burley Griffin. In 1913 begon de bouw van de stad en deze was voltooid in 1927.

Canberra na de Tweede Wereldoorlog

Nadat de regering was gezeteld in Canbarra, stroomden de klachten binnen. De stad zou lelijk en dorps zijn en ambtenaren zouden zich schamen om buitenlanders in de stad te ontvangen. Na de Tweede Wereldoorlog werd er dan ook veel aandacht besteed aan de groei en ontwikkeling van de stad. Er kwamen veel monumenten bij en een grote nationale bibliotheek. Verder werd het meer, dat altijd al in Griffin’s plannen had gestaan, in de jaren ’60 eindelijk aangelegd. De bevolking in Canberra nam in deze tijd ook toe, doordat veel media en andere bedrijven zich in de regeringsstad vestigden. is de stad nog steeds vrij onbekend en denken de meeste mensen dat Sydney de hoofdstad van Australië is.

Landen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.