geschiedenis van het cirquit van Zandvoort

Circuit Zandvoort: een zee aan racecultuur

De Formule 1 komt terug op het circuit van Zandvoort. Jaren was het parcours het toneel van de hoogste klasse van de autosport, maar het Formule 1 circus verhuisde in 1985. Tot 2020. Dan rijden de bolides weer hun rondjes aan zee. Een terugblik waard, voor dat mooie circuit achter de duinen.

Paradestrasse

Het circuit begon zelf vaart te maken tegen het eind van de jaren 30. Begonnen als een stratencircuit, werd het al vlug verplaatst naar een locatie tussen de duinen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leek het plan nogal wat vertraging op te lopen, tot het punt waarop burgemeester Van Alphen de bezetters wist om te praten. Hierdoor zou het circuit gaan dienen als ‘paradestraat’, waarop de bezetters hun overwinning zouden kunnen vieren.

Ongelukken op Circuit Zandvoort

Aan het einde van de oorlog werd de aanleg van het circuit hervat, waarna in 1948 de eerste race werd gehouden. De hierop volgende jaren vormden de geboorte en gloriejaren van de Grand Prix van Nederland, al leek er in de jaren 70 een einde aan te komen. Het circuit zou te onveilig zijn; wat bevestigd werd door het dodelijke ongeluk van de Britse coureur Piers Courage. Diverse veiligheidsmaatregelen volgden, maar dit bleek niet te baten toen in 1973 coureur Roger Williamson levend verbrand werd in zijn wagen. Desondanks bleef de Grote Prijs tot 1985 in Zandvoort. Hierna werd de hoge positie van het circuit gestaakt, in verband met economische problemen.

‘’Me gras! Me gras!’’

Naast de formule 1-races en andere motorsport bestemmingen, staat het circuit bekend voor nog een hele hoop andere entertainment bestemmingen. ‘’Me gras! Me gras!’’, klonk er bijvoorbeeld door menig woonkamer, tegen het eind van de jaren 80. Achteruit rijden met Dafjes, onder droogcomisch commentaar van komiek André van Duin. Jarenlang werd het succes van het circuit versterkt door de absurde races tijdens Ter land, ter zee en in de lucht. Met of zonder caravan: het enige wat er tijdens die races daadwerkelijk vast stond was de plaats van gaspedaal, rem, koppeling en stuur.

Huidig gebruik

Tegenwoordig wordt het circuit voornamelijk gebruikt als interim circuit, waar Formula 3- en  Deutsche Tourenwagen-Masters worden gegeven. Geen daverend circuit voor wereldkampioenen dus meer, maar nog altijd een grote opstap naar de absolute wereldtop. Zo kwam Verstappen zelf ook bij de topklasse, door eerst zijn overstap naar Formule 3 te maken. Een kweekvijver voor nieuw talent, vlakbij de Zandvoortse stranden.

Terugkeer van de Formule 1?

Al jaren wordt er gesproken over de terugkeer van de de koningsklasse van de autosport, de Formule 1, weer terug te laten keren op het cirquit. In maart 2019 verstrekte de gemeenteraad van Zandvoort een miljoenensubsidie aan het cirquit, als bijdrage aan een poging om de Formule 1 weer terug te laten keren naar Zandvoort. 

Bronnen:

 

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

In Het logboek van de zeevaarder neemt poolreiziger Huw Lewis-Jones ons mee op ontdekkingsreis aan de hand van originele logboeken, brieven en dagboeken. Kijk mee over de schouders van nautische ontdekkingsreizigers!