Reclame voor Citizen Kane. RKO Radio Pictures

Citizen Kane niet langer beste film allertijden

Aldus filmexpert Ian Christie namens het British Film Institute (BFI) is Citizen Kane niet langer de beste film aller tijden. Deze instelling peilt iedere 10 jaar onder 846 recensenten, hoogleraren en filmmakers wat hun favoriete film allertijden is, met deze keer een verrassende uitslag. Voor het eerst in 50 jaar is ‘Citizen Kane’ namelijk niet de allerbeste film allertijden, aldus de stemmers. Citizen Kane verscheen in 1941 en is waarschijnlijk gebaseerd op het leven van mediamagnaat Randolph Hearst.



Citizen Kane verscheen in 1941 en was de eerste film van de Amerikaanse regisseur en producent Orson Welles, die tevens de hoofdrol vertolkte. De film gaat over Charles Foster Kane, een rijke krantenmagnaat die aan het begin van de film eenzaam sterft in zijn grote landhuis Xanadu. Zijn laatste woord is ‘Rosebud’ (rozenknopje), maar niemand begrijpt wat dat betekent. Een journalist krijgt daarom opdracht dit uit te zoeken, en aan de hand van zijn interviews ontrafelt hij het leven van Kane. Zo komt hij erachter dat Kane arm geboren werd, maar dat hij gedurende zijn leven uitgroeide tot een mediamagnaat, die alleen nog maar uit was op meer macht.


Het filmdebuut van Orson Welles ontketende een kleine revolutie in Hollywood. Zo was hij de eerste regisseur die zijn verhaal grotendeels durfde te vertellen door middel van ‘flashbacks’, in tegenstelling tot het veel gebruikelijkere lineaire verhaal. Daarnaast maakte hij gebruik van unieke filmtechnieken, zoals het schuren van opnames over een stenen vloer zodat ze er korrelig uit zouden zien. Toch werd Citizen Kane in de Verenigde Staten door veel recensenten negatief ontvangen, of simpelweg genegeerd.Dit alles in opdracht van Randolph Hearst, de beruchte krantenmagnaat die vermoedde dat de film op zijn leven was gebaseerd en daarom zijn journalisten opdracht gaf om de film te boycotten.


De filmcritici die niet onder invloed van Hearst stonden beschouwden Citizen Kane echter al snel als een meesterwerk. Zo nomineerde de Academy de film voor maar liefst negen Oscars, waarvan Citizen Kane er uiteindelijk één in de wacht wist te slepen. Ook in Europa, waar de film pas in 1946 verscheen, werd het meteen een doorslaand succes. Sinds 1962 stond Citizen Kane dan ook iedere 10 jaar steevast bovenaan in de peiling van de ‘beste film allertijden’ van het British Film Institute. In de editie van 2012 werd de film echter verslagen door Alfred Hitchocks ‘Vertigo’ uit 1958.


Zie het bronartikel voor de hele Top 50 van het BFI.

Ook interessant: 

Landen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.