Geen afbeelding beschikbaar

Compositie van Mozart teruggevonden

In Oostenrijk is mogelijk een compositie van Wolfgang Amadeus Mozart teruggevonden. Het pianostuk, dat stond in een handgeschreven kladboek uit 1780, werd vermoedelijk door hem geschreven toen hij elf jaar oud was. Mozart begon al op zijn vijfde met pianospelen en componeren en groeide uit tot een van de grootste componisten uit de geschiedenis.

Wolfgang Amadeus Mozart werd geboren op 27 januari 1756 in het Oostenrijkse Salzburg. Evenals zijn vader Leopold, een bekende componist en violist, raakte ook Mozart al op jonge leeftijd geïnteresseerd in muziek. Vanaf zijn vijfde levensjaar begon hij met het bespelen van de piano en componeerde hij zijn eigen muziek

Grand Tour

Om de opvoeding en ontwikkeling van Mozart te stimuleren vertrok het gezin in 1762 op een ‘Grand Tour’ door Europa. Gedurende deze reis van negen jaar bezochten zij onder andere München, Parijs, Londen, Den Haag en Zurich, waar Mozart in contact kwam met de elite van Europa. Zo speelde hij op een concert voor Lodewijk XV en componeerde hij een aantal varianten op het Wilhelmus voor de intrede van de Nederlandse stadhouder Willem V. Tevens kwam Mozart in contact met een groot aantal componisten, waarvan Johann Christian Bach waarschijnlijk de grootste invloed op hem had.

Salzburg

In 1773 keerde Mozart, inmiddels een bekend pianist en operaschrijver, terug in Salzburg en kreeg daar een betrekking als hofcomponist. Deze betrekking gaf hem de vrijheid om naar hartenlust te componeren, wat resulteerde in een aantal van zijn beste werken. Naast symfonieën, opera’s en pianostukken legde Mozart zich in deze periode ook kort toe op het schrijven van concerten voor de viool. Hoewel hij er uiteindelijk slechts vijf componeerde, behoren drie daarvan nog steeds tot de beste ooit gemaakt.

Familie Mozart op Grand Tour, Carmontelle (1763)

Familie Mozart op Grand Tour, Carmontelle (1763)

Wenen

Vanwege ontevredenheid over zijn positie en salaris besloot Mozart in 1778 Salzburg te verlaten en weer door Europa te reizen. Na een verblijf in Parijs en een korte terugkeer in Salzburg vestigde hij zich uiteindelijk in Wenen, waar hij al snel bekend stond als de beste pianist van de stad. Mozart legde zich daarom toe op het schrijven van soloconcerten voor de piano, die hij vervolgens zelf opvoerde. Daarnaast schreef hij in Wenen een aantal van zijn meest succesvolle opera’s, waaronder ‘Die Entführung aus dem Serail’ (1782) en ‘Don Giovanni’ (1787). In 1791 begon hij aan een van zijn grootste werken, een Requiem (dodenmis) in opdracht van de graaf van Walsegg. Mozart zou dit stuk echter nooit zelf afmaken, want hij overleed 5 december 1791 op 35-jarige leeftijd.

Teruggevonden compositie

In de eeuwen na zijn dood zijn er nog vele composities van Mozart teruggevonden. Zo werden in 2009 nog twee stukken van hem ontdekt, die hij volgens experts schreef toen hij zeven of acht jaar oud was. Nu is er ook op een zolder in het Oostenrijkse Tirol nog een mogelijke compositie van Mozart ontdekt. Het stuk, dat de naam ‘Allegro Molto’ draagt, werd vermoedelijk geschreven in 1767 of 1768.

Uit onderzoek blijkt dat het handschrift van de compositie niet dat van Mozart is, noch dat van zijn vader Leopold. Toch zijn onderzoekers van het ‘Salzburg Mozarteum’ ervan overtuigd dat het pianostuk een werk van Mozart betreft. Zij baseren hun conclusie onder andere op het feit dat op de voorkant van het kladboek de naam ‘Del Signore Giovane Wolfgango Mozart’ staat. Volgens de onderzoekers is dit een naam die alleen Leopold gebruikte voor zijn zoon.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De magie van Stonehenge

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.