Congo onafhankelijk
Op 30 juni 1960 vierde het centraal Afrikaanse land Congo zijn onafhankelijkheid van België. Een feestdag, al viel er weinig te vieren. Het land verkeerde na 100 jaar kolonialisatie en 10 jaar onafhankelijkheidsstrijd in een ellendige toestand. Daar is de afgelopen decennia weinig verandering in gekomen.
Vlak na de onafhankelijkheid raakten president Kasavubu en premier Lumumba in conflict. Lumumba werd vermoord en kolonel Mobuto greep de macht. Van 1965 tot 1997 wist hij het land met harde hand enigzins stabiel te houden. In 1997 werd hij afgezet door rebbelenleider Kabila. Er ontstond een grote burgeroorlog die nog steeds voortduurt.
Kabila werd vermoord en vervangen door zijn zoon. Jaarlijks worden er als gevolg van de interne strijd tienduizenden vrouwen verkracht in het land. Tussen 2003 en 2007 ging dat om 500.000 vrouwen. Volgens de Verenigde Naties is het seksuele geweld in Congo het ergste ter wereld.
Ontdekkingsreiziger Morgan Stanley bracht het Afrikaanse land voor het eerst in kaart in 1870. In 1885 werd het land op de Conferentie van Berlijn toegekend aan koning Leopold II van België. Hij maakte er zijn persoonlijke eigendom van en noemde het 'Congo Vrijstaat'. Kort daarna werd rubber een fel begeerd product en bracht het land een fortuin op voor Leopold en zijn erfgenamen. Vanaf 1885 stierven miljoenen mensen aan de gevolgen van uitbuiting en onderdrukking. De Belgische schrijver David van Reybroeck won vorig jaar de Ako Literatuurprijs voor zijn boek ‘Congo’ dat verhaalt over de roerige en bloedige geschiedenis van het Afrikaanse land.
Afbeeldingen:
- Foto: unknown, Congopresse [Public domain], via Wikimedia Commons