Dag tegen het fascisme in Macedonië
Op 11 oktober 1941 beginnen rebellen in Macedonië de Nationale Bevrijdingsoorlog tegen Duitsland en zijn bondgenoten. Een communistisch rebellenleger verzet zich tegen de Duitse overheersing, totdat eind 1944 de staat Joegoslavië hersteld wordt. Deze oorlog wordt in Macedonië op 11 oktober jaarlijks herdacht.
Duitsland begon op 6 april 1941 een invasie in Joegoslavië. Al snel was het land verslagen en werd het bezet door Duitsland, Italië en Bulgarije, die in 1940 een bondgenootschap hadden gesloten. De bevolking was echter tegen de bezetting en er ontstond verzet. De Nationale Bevrijdingsoorlog van Macedonië was een onderdeel van het Joegoslavische Front tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd uitgevochten tussen het Macedonische verzet en de bezettingsmacht. 11 oktober 1941 wordt gezien als de begindatum van dit gewelddadige verzet. Gewapende rebellen, partizanen genoemd, bezetten op deze dag delen van de stad Prilep.
In de maanden die hierop volgden verschenen er in Macedonië meerdere partizanenbewegingen die zich met geweld verzetten tegen de overheersing van Duitsland en bondgenoten als Italië en Bulgarije. In verschillende gebieden in Macedonië brak een guerrillaoorlog uit. De partizanen hadden wisselend succes en bezaten in de loop van de oorlog verschillende gebieden in het land. Een gebrek aan eenheid en leiderschap verhinderde echter dat er een direct gevaar werd gevormd voor de vijand.
Op 8 september 1943 capituleerde het fascistische Italië. Hoewel Duitsland de meeste gebieden die Italië bezette direct weer innam, werden veel Italianen gevangengenomen door de Macedonische partizanen. De partizanen kregen hierdoor de beschikking over een groot aantal wapens. Nog steeds werden er nieuwe groepen partizanen opgericht en het verzet nam toe.
In februari 1944 werd er een offensief gepland. Partizanen die zich in de bergen verscholen trokken ten strijde tegen de goedbewapende Bulgaarse troepen. Na een aantal successen trokken zij zich weer terug in de bergen. Bulgarije plande hierop een groot offensief in Macedonië. De Macedoniërs beraamden echter een grootscheepse aanval, waaraan alle militaire eenheden deel zouden nemen, om Macedonië te bevrijden. In de lente van 1944 braken grootscheepse gevechten uit. Hoewel de verliezen aan beide kanten groot waren, sneuvelden er meer soldaten aan de Bulgaarse kant. Op 9 september 1944 capituleerde het fascistische Bulgarije. Uiteindelijk werden met behulp van de gecapituleerde Bulgaren en de Russen ook de Duitsers uit het gebied verdreven en op 19 november 1944 was Macedonië compleet bevrijd.