Geen afbeelding beschikbaar

Dag van de Duitse Eenheid

Ruim 1 miljoen mensen verzamelen zich in Berlijn voor de festiviteiten. Vijfenveertig jaar lang was Duitsland verdeeld in de DDR en de BRD, maar op 3 oktober 1990 worden de twee landen weer één. Vandaag, op de Dag van de Duitse Eenheid, wordt de Wiedereinigung die 21 jaar geleden plaatsvond gevierd.

Na de Duitse overgave in de Tweede Wereldoorlog werd het land opgedeeld in vier bezettingszones. De Sovjet-Unie kreeg het oosten van Duitsland, terwijl Amerika, Frankrijk en Groot-Brittannië het westen verdeelden. De voormalige hoofdstad Berlijn werd eveneens verdeeld in vier sectoren, ondanks dat deze geheel in het Sovjetgebied lag. In daaropvolgende jaren voegden de Fransen, Britten en Amerikanen hun zones samen, totdat er uiteindelijk alleen nog een verdeling bestond tussen Oost- en West-Duitsland.

Op 23 mei 1949 werd in het westelijke deel de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) opgericht. Zes maanden later stichtte men in het oosten de Duitse Democratische Republiek (DDR) en was de definitieve scheiding van Duitsland een feit. Tijdens de Koude Oorlog behoorden de twee landen tot verschillende invloedssferen en ontwikkelden ze zich in tegengestelde richtingen. De BRD koos voor een parlementaire democratie met een kapitalistisch systeem, terwijl in de DDR het communistisch gedachtegoed de overhand kreeg.

De economische verschillen tussen de twee delen werden uiteindelijk zo groot dat in de jaren ’50 maar liefst 3 miljoen mensen de grens  van oost naar west overstaken. Om de leegloop van de DDR een halt toe te roepen besloot de Sovjet Unie op 13 augustus 1961 tot de bouw van de Berlijnse muur. Uiteindelijk werd de volledige grens tussen de twee landen voorzien van dergelijke afscheidingen en verdween Oost-Duitsland achter het IJzeren Gordijn.

In de jaren ’70 zocht de West-Duitse bondskanselier Willy Brandt met zijn Ostpolitik toenadering tot de DDR. Onder zijn leiding sloten de twee landen het Grundlagenvertrag, waarin zij elkaar erkenden. Toch zou het nog bijna 20 jaar duren voordat de eerste stappen tot de hereniging werden gemaakt.  In 1989 werd de Sovjet Unie verzwakt door opstanden en op 9 november van dat jaar viel de Berlijnse Muur. Elf maanden later, op 3 oktober 1990, kwam er een einde aan de DDR en was de Wiedereinigung een feit. Vandaag, op de dag van de Duitse Eenheid, wordt die gebeurtenis gevierd.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!