Geen afbeelding beschikbaar

De aanloop naar Lockerbie

De NAVO ontkende dinsdag dat het voor de rebellen de weg naar Tripoli heeft geplaveid. De alliantie liet weten dat Kaddafi geen doelwit is van de missie. In 1986 waren de steden Tripoli en Benghazi wel doelwit van westerse vliegtuigen.

Op 15 april 1986 werd Benghazi gebombardeerd door de vliegtuigen van de Amerikaanse marine in Operatie El Dorado Canyon, die was bedoeld als vergelding voor een aanslag op 5 april in een discotheek in Berlijn waar veel Amerikanen waren. De Libische leider Kaddafi werd geacht deze terroristische aanslag te hebben ondersteund.

Bomaanslag Berlijn

La Belle Discotheek in West-Berlijn was een uitgaansgelegenheid waar Amerikaanse soldaten graag kwamen. Op 5 april 1986 kregen de mensen die in La Belle stonden te dansen de schrik van hun leven. Onder één van de tafels, naast de tafel van de diskjockey, was een bom bevestigd. De bom ontplofte om 13.45 uur. Drie mensen kwamen om het leven en 230 mensen raakten gewond, waaronder 79 Amerikaanse soldaten. Libië werd beschuldigd van de bomaanslag en de Amerikaanse president Ronald Reagan besloot tot actie over te gaan.

Bombardementen Libië

Libië was begin jaren tachtig een heet hangijzer voor de Verenigde Staten. Kaddafi was anti-Israël, was bezig met de ontwikkeling van nucleaire wapens en steunde terroristische groeperingen in Palestina en Syrië. Daarnaast wilde de Libische leider een federatie van Arabische staten tot stand brengen in Noord-Afrika. Kaddafi had bovendien aangegeven organisaties als de Rote Armee Fraktion (RAF) en de Irish Republican Army (IRA) te steunen. Toen op 5 april 1986 libiërs een aanslag pleegden op de nachtclub in West-Berlijn, vormde dit een mooie aanleiding voor president Reagan om tot actie over te gaan. Op 14 april 1986 bombardeerden de Amerikanen drie steden in Libië, onder andere Tripoli en Benghazi. Er vielen 101 doden. Het argument van de Amerikanen was dat Libië betrokken was bij de explosie in een discotheek in Berlijn, gericht tegen Amerikaanse militairen. De bombardementen vielen niet in goede aarde bij de Libische regering en Kaddafi.

Bombardement Lockerbie

Het antwoord van Kaddafi volgde meer dan twee jaar later. Op 21 december 1988 explodeerde een Amerikaans passagiersvliegtuig, de Pan-Am 103, boven het Schotse plaatsje Lockerbie. Maar liefst 270 mensen kwamen om het leven. Wat volgde was het grootste politieonderzoek in Schotland ooit. Semtex sporen op een transistorradio en de koffer waar deze inzat leidden naar twee Libiërs op Malta. Ze werkten voor een Libische luchtvaartmaatschappij. Kleding bleek ook gekocht op Malta.

De bom in de koffer was ingecheckt in Malta. De koffer vloog van Malta naar Frankfurt en van Frankfurt naar Londen. Daar werd de koffer in het Amerikaanse Pan-Am 103 vliegtuig ingeladen die naar New York zou vliegen. De bom werd boven Lockerbie met behulp van een digitale elektronische timer tot ontploffing gebracht. Libië nam de verantwoordelijkheid op zich maar claimde verder onschuldig te zijn.

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.