Geen afbeelding beschikbaar

De Algemene Beschouwingen

De afgelopen dagen hielden de Algemene Beschouwingen het nieuws in hun greep. Bij de Algemene Beschouwingen gaan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer in debat met elkaar over de op Prinsjesdag uitgesproken troonrede en de hoofdlijnen van het kabinetsbeleid.

De eerste Prinsjesdag

Op 2 mei 1814 vond de eerste Prinsjesdag plaats zoals wij die nu kennen. Tot 1993 was het gewoon om de Algemene Beschouwingen in de tweede week van oktober te houden. Vanaf 1993 gebeurde dit echter op de woensdag en donderdag direct na Prinsjesdag. Wanneer er een demissionair kabinet was, zoals in 1977, 1981 en 1989, werd er gewoonlijk afgezien van de Politieke Beschouwingen.

Uitstel

Tweemaal is het voorgekomen dat de Algemene Beschouwingen werden uitgesteld wegens ziekte van de minister-president. Dit was in 1980 onder Van Agt en in 2004 onder Balkenende. In dat laatste jaar werd besloten om vicepremier Zalm de taak van minister-president Balkenende over te laten nemen.

Opschudding door uitspraken

De Algemene Beschouwingen van dit jaar zorgden voor veel opschudding door uitspraken van Geert Wilders. Hij noemde onder andere Job Cohen een bedrijfspoedel en zei tegen minister-president Mark Rutte dat hij normaal moest doen. Dit veroorzaakte veel commotie in de Tweede Kamer en in de media.

Rubrieken: 

Landen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.