De Algemene Beschouwingen
De afgelopen dagen hielden de Algemene Beschouwingen het nieuws in hun greep. Bij de Algemene Beschouwingen gaan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer in debat met elkaar over de op Prinsjesdag uitgesproken troonrede en de hoofdlijnen van het kabinetsbeleid.
De eerste Prinsjesdag
Op 2 mei 1814 vond de eerste Prinsjesdag plaats zoals wij die nu kennen. Tot 1993 was het gewoon om de Algemene Beschouwingen in de tweede week van oktober te houden. Vanaf 1993 gebeurde dit echter op de woensdag en donderdag direct na Prinsjesdag. Wanneer er een demissionair kabinet was, zoals in 1977, 1981 en 1989, werd er gewoonlijk afgezien van de Politieke Beschouwingen.
Uitstel
Tweemaal is het voorgekomen dat de Algemene Beschouwingen werden uitgesteld wegens ziekte van de minister-president. Dit was in 1980 onder Van Agt en in 2004 onder Balkenende. In dat laatste jaar werd besloten om vicepremier Zalm de taak van minister-president Balkenende over te laten nemen.
Opschudding door uitspraken
De Algemene Beschouwingen van dit jaar zorgden voor veel opschudding door uitspraken van Geert Wilders. Hij noemde onder andere Job Cohen een bedrijfspoedel en zei tegen minister-president Mark Rutte dat hij normaal moest doen. Dit veroorzaakte veel commotie in de Tweede Kamer en in de media.