De begrafenis van koningin Wilhelmina
Precies 54 jaar na de begrafenis van koningin Wilhelmina zijn er in december 2016 bijzondere kleurenbeelden opgedoken van de dienst. Het was de laatste nationale rouwdag in Nederland, voor de ramp van MH17. De uitvaart van koningin Wilhelmina vond plaats op 8 december 1962. Het was een dag van nationale rouw in Nederland.
Willem III
Eén van de eerste nationale rouwdagen in Nederland was naar aanleiding van de uitvaart van koning Willem III op 4 december 1890. De scholen en publieke kantoren werden gesloten en overal vonden rouwplechtigheden plaats. Ook voor latere sterfgevallen van het koningshuis werden nationale dagen van rouw afgekondigd. In 1934 vond dit zelfs tweemaal plaats, met de begrafenis van koningin Emma op 27 maart en de uitvaart van prins Hendrik op 11 juli.
Koningin Wilhelmina
De uitvaart van koningin Wilhelmina was een bijzondere. Wilhelmina Helena Pauline Maria werd geboren op 31 augustus 1880 als dochter van koning Willem III en koningin Emma. Toen Willem III in november 1890 overleed, was Wilhelmina de aangewezen troonopvolger. Omdat zij toen pas tien jaar oud was, nam haar moeder Emma de regeringszaken waar. Op 6 september 1898 vond de inhuldiging van Wilhelmina als koningin plaats. Via haar moeder ontmoette Wilhelmina hertog Hendrik van Mecklenburg- Schwerin, die in 1901 haar echtgenoot werd. Het duurde acht jaar voor er een nieuwe troonopvolger geboren werd: in april 1909 kwam prinses Juliana ter wereld. Het jaar 1934 werd echter een rampjaar voor Wilhelmina. Eind maart overleed koningin Emma. Haar man Hendrik volgde haar in juli. Prins Hendrik had als eerste voorgesteld om een ‘witte begrafenis’ te houden. Tijdens de plechtigheid in de Nieuwe Kerk in Delft werd er gesproken over reïncarnatie. De kleur ‘wit’ werd geassocieerd met het nieuwe zonlicht dat tijdens de begrafenis alweer scheen. Dit werd gezien als een roep om nieuw leven.
De begrafenis van Wilhelmina
Na de witte uitvaart van Hendrik koos ook Wilhelmina ook voor de kleur wit op haar eigen begrafenis. Ze geloofde in de wederopstanding en had enkele voorschriften laten vastleggen. Zo wilde zij in plaats van tekenen van het koningschap een open Bijbel op haar kist. Deze moest worden opengelegd bij hoofdstuk 17 van het Evangelie van Johannes. Wilhelmina overleed op het paleis Het Loo op 28 november 1962. De begrafenis vond plaats op 8 december. Ze kreeg de witte begrafenis die ze wilde. Ze lag in een witte kist en ook het voertuig en de kleding van de paarden van de rouwstoet waren wit. In de lijkauto werd het lichaam van Wilhelmina overgebracht van paleis Het Loo naar paleis Lange Voorhout in Den Haag. Per koets werd de kist naar de Nieuwe Kerk in Delft gebracht, waar een plechtige uitvaartdienst werd gehouden. De begrafenis was niet alleen bijzonder vanwege de stijl, maar ook omdat het de eerste koninklijke begrafenis was die grootschalig en live op televisie werd uitgezonden. Na afloop van het publieke gedeelte werd Wilhelmina de grafkelder ingedragen, waar de familie zonder camera’s in stilte afscheid kon nemen.
Bronnen:
- www.nu.nl, Woensdag 23 juli is dag van nationale rouw, 23 juli 2014.
- www.nos.nl, Uitvaart prinses Wilhelmina, 6 april 2011.
- www.isgeschiedenis.nl, Dag van nationale rouw in de Nederlandse geschiedenis, 16 maart 2012.
- www.geschiedenis24.nl, Vorstelijke begrafenissen, 29 maart 2004.
- www.oudeennieuwekerkdelft.nl, Koningin Wilhelmina.
- www.troskompas.nl, Begrafenis Wilhelmina.
- www.kb.nl, Koningin Wilhelmina, 26 december 2012.
- Afbeelding: Nationaal Archief.