Politieagent die een slachtoffer van Jack the Ripper vindt

De beruchtste seriemoordenaars uit de geschiedenis

De geschiedenis kent vele beruchte seriemoordenaars die ieder op zijn eigen gruwelijk wijze hun slachtoffers om het leven brachten. Deze, vaak psychopathische, moordenaars zijn een populair fenomeen en staan regelmatig centraal in populaire boeken, films of series. Zo werd onlangs de Netflixserie Dahmer, over seriemoordenaar Jeffrey Dahmer, een wereldwijde hit. De beweegredenen van de moordenaar, het mysterie rondom de identiteit en de gruwelijkheden die ze verrichten intrigeren vele mensen. In dit artikel wordt een aantal van de beruchtste seriemoordenaars van de laatste 150 jaar uitgelicht.

Jack the Ripper

Een van de meest bekendste seriemoordenaars uit de geschiedenis was Jack the Ripper. Eind 19de eeuw was heel Londen in de ban van deze mysterieuze seriemoordenaar. In 1888 werden in de wijk Whitechapel vijf prostituees op gruwelijk wijze vermoord: de lichamen werden aangetroffen met doorgesneden kelen en bij sommige van hen waren de organen op vakkundige wijze verwijderd. Scotland Yard stond voor een raadsel en omdat ze de dader niet te pakken konden krijgen, ontstond er grote paniek in Whitechapel en de rest van Londen. Vrouwen durfden niet meer alleen over straat en er ontstonden vele theorieën over wie de moordenaar zou kunnen zijn.

De eerste theorie was dat de moordenaar een chirurg of arts moest zijn, vanwege de missende organen van de slachtoffers. Dit aanknopingspunt leidde echter tot niets. Omdat het officiele onderzoek tot niets leidde, onstonden er onder het publiek al snel de wildste theorieën, waarvan de Royal Conspiracy Theory toch wel de opmerkelijkste is. Deze theorie wijst het Britse koninklijk huis aan als verantwoordelijke voor de moorden. Prins Albert Vicor zou vermoedelijk een kind hebben verwerkt bij een prostituee en om een internationaal schandaal te voorkomen, zouden leden van de Britse hofhouding getuigen uit de weg hebben geruimd. Deze theorie is echter nooit bewezen.

Wil je meer lezen over Jack the Ripper en de mogelijke identiteit van deze seriemoordenaar, lees hier het hele artikel over de mythevorming en identiteit van Jack the Ripper.

Pedro López

De seriemoordenaar die waarschijnlijk de meeste slachtoffers op zijn naam heeft staan is de Colombiaanse Pedro López. Het monster van de Andes, zoals hij ook wel genoemd werd, was voornamelijk van 1978 tot 1980 actief in Colombia, Ecuador en Peru. López had een zware jeugd en werd op zijn achtste al op straat gezet door zijn moeder. Hij zwierf door de straten van Bogotá waar hij vaak mishandeld en seksueel misbruikt werd.

In 1969 werd López opgepakt wegens autodiefstal en veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. In de gevangenis werd hij op brute wijze verkracht door vier andere gevangen. López nam direct wraak en de dag erna vermoorde hij de vier mannen een voor een. De moorden werden gezien als zelfverdediging waardoor López slechts twee jaar boven op zijn oorspronkelijk gevangenisstraf kreeg.

Na zijn vrijlating in 1978 zwierf López door het Noordwesten van Zuid-Amerika en kwam uiteindelijk in Peru terecht. Later claimde hij dat hij gedurende deze periode al meer dan honderd meisjes vermoordde. Zijn slachtoffers waren voornamelijk straatkinderen en de kinderen van inheemse stammen. Een van deze inheemse stammen nam López gevangen nadat hij probeerde een negenjarig meisje van de stam te ontvoeren. Lopez werd uitgeleverd aan de plaatselijke politie, die geen strafrechtelijk onderzoek instelde, maar hem direct het land uit zette.De zwerf- en moordtocht van López ging door in Ecuador en veel jonge meisjes verdwenen. De autoriteiten dachten dat het om mensenhandel ging, totdat na een overstroming in 1980 de stoffelijke resten van veel kinderen ontdekt werden. De politie heropende hun onderzoek en al snel werd López als verdachte aangemerkt.

Na een mislukte kidnappoging werd López opgepakt in Ecuador en ondervraagd. Uiteindelijk bekende hij meer dan 300 moorden gepleegd te hebben in de Zuid-Amerikaanse landen. Waarvan 110 moorden in Ecuador bewezen konden worden. Hij vertelde hoe hij jonge meisjes weglokte van straat en ze vervolgens verkrachtte en wurgde. Toen hem gevraagd werd waarom hij dit deed, zei hij: ‘Ik verloor mijn onschuld toen ik acht was. Dus besloot ik zoveel mogelijk meisjes hetzelfde aan te doen.’

De seriemoordenaar werd veroordeeld tot maar 16 jaar gevangenisstraf, omdat dit in die tijd de maximale straf was in Ecuador. Hij kwam in 1994 alweer vrij, twee jaar eerder omdat hij goed gedrag vertoonde. Na zijn gevangenisstraf zat hij een tijdje in een Colombiaans gesticht waar hij in 1998 uit ontslagen werd. Sindsdien is er weinig bekend over López en zijn mogelijke verblijfplaats. Het zou kunnen dat het monster van de Andes nog steeds leeft en zich ergens in Zuid-Amerika schuilhoudt, hij zou dan nu inmiddels 75 jaar oud zijn.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Ted Bundy

Ted Bundy

Een van de beruchtste Amerikaanse seriemoordenaars was Ted Bundy. Bundy werd omschreven als een charmante man en zijn manipulatieve aard maakte hem een meester in het lokken van zijn slachtoffers. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor de moord op minsters 30 jonge vrouwen, hoewel het werkelijke aantal slachtoffers waarschijnlijk veel hoger ligt. 

Bundy pleegde zijn moorden in verschillende staten in Amerika, wat het voor de autoriteiten moeilijk maakte om hem te traceren. Hij gebruikte verschillende methoden om zijn slachtoffers te benaderen, variërend van het in scène zetten van een noodsituatie, tot het imiteren van een politieagent of brandweerman. Wanneer het hem lukte om een vrouw mee naar zijn auto te lokken, sloeg hij haar bewusteloos en nam hij haar mee naar een afgelegen plek waar hij zijn slachtoffers verkrachte en vervolgens ombracht.

Ted Bundy slaagde er herhaaldelijk in om aan de politie te ontsnappen, deels vanwege zijn intelligentie en charme. Uiteindelijk werd Bundy in 1978 toch gearresteerd, wat leidde tot een van de opmerkelijkste rechtszaken in de Amerikaanse geschiedenis. Tijdens het proces vertegenwoordigde Bundy zichzelf en probeerde hij meerde malen de rechtbank te manipuleren. Toch werd Bundy ter dood veroordeeld en stierf hij in 1989 op de elektrische stoel in de Florida State Prison.

Wil je meer weten over Ted Bundy en zijn gruwelijke misdaden, lees hier het artikel over de seriemoordenaar 

Prent over Goeie Mie de gifmengster

Maria Swanenburg

Ook Nederland kende verschillende seriemoordenaars, een van de bekendste is Maria Swanenburg, beter bekend als Goeie Mie. Swanenburg woonde halverwege de 19de eeuw in Leiden en werkte als wasvrouw. Ze paste vaak op de zieke kinderen in de buurt en stond daarom bekend als een behulpzame buurvrouw, wat haar de bijnaam Goeie Mie opleverde.

Wat de buurtgenoten echter niet wisten, was dat Goeie Mie rond 1880 begon met het stelselmatig vergiftigen van iedereen om haar heen. Mie hielp vaak bij het verzorgen van oudere en zieken, en ze hielp vaak bij het afsluiten van een begrafenisfonds of verzekering. Vaak deed ze dit ook zonder dat de persoon in kwestie hier zelf van op de hoogte was. Daardoor kon ze na het overlijden van haar slachtoffer vaak verzekeringsgeld innen. Voor de moorden gebruikte Mie vaak arseen, wat ze kocht als middel tegen wandluis, en deed dit bij de slachtoffers in het eten of drinken. Naarmate de tijd vorderde begon Mie steeds roekelozer te worden en begon ze zelfs hele families te vergiftigen, zelfshaar eigen familieleden waren niet veilig.

Goeie Mie liep uiteindelijk tegen de lamp nadat ze geprobeerd had de familie van haar schoonzus te vergiftigen. Niet alle slachtoffers overleden direct en één overlevende klaagde dat de gortepap die ze had gegeten, een rare smaak had gehad. Een onderzoek werd ingesteld en al snel werd duidelijk dat Mie de familie vergiftigd had. De andere mysterieuze overlijdensgevallen in de buurt werden ook direct onderzocht, zestien lichamen werden opgegraven waarvan in veertien sporen van arseenvergiftiging gevonden werden. Mie werd uiteindelijk verdacht van 65 moorden en schuldig bevonden aan viervoudige moord. Ze zou de rest van haar leven opgesloten blijven.

Wil je meer weten over de Goeie Mie, lees hier het hele artikel.

Javed Iqbal

Javed Iqbal was een seriemoordenaar uit Pakistan, die vooral bekend werd vanwege de gruwelijke wijze waarop hij zijn slachtoffers ombracht. In de jaren 90 pleegde Iqbal meer dan 100 moorden op voornamelijk jonge jongens.

Zijn misdaden kwamen aan het licht in 1999, toen hij zelf een brief stuurde naar de politie en media van Lahore, de stad in Pakistan waar hij actief was. In deze brief bekende Iqbal dat hij verantwoordelijk was voor de ontvoering, marteling en moord op meer dan 100 jongens tussen de 6 en 16 jaar oud.  Hij beweerde dat hij na het vermoorden van de jongens, hun lichamen in vaten met zuur had opgelost om eventuele identificatie te voorkomen.

De politie nam de brief serieus en begon een klopjacht op Iqbal. Zijn huis werd doorzocht en de politie trof bloedvlekken op de vloer en muren aan en ook werden kettingen gevonden waarmee hij zijn slachtoffers gevangengehouden zou hebben. Er stonden ook nog twee grote vaten met deels opgeloste menselijke resten in het huis, waaruit bleek dat de brief geen hoax was.

De klopjacht op Iqbal was de grootste in de Pakistaanse geschiedenis en duurde bijna een maand. Pas toen Iqbal zichzelf uiteindelijk aangaf, eindigde de enorme jacht. Hij beweerde dat zijn motief was om wraak te nemen op de samenleving voor het onrecht dat hem was aangedaan. De bevolking van Pakistan had hier weinig sympathie voor en ook de overheid was niet mild. Een minister van de Pakistaanse overheid eiste dat Iqbal in honderd stukken gehakt zou worden, een stuk voor elk slachtoffer van hem, en dat zijn overblijfselen opgelost moesten worden in een vat zuur, net als zijn slachtoffers. Een rechter stak hier echter een stokje voor en zei dat dit strafrechtelijk natuurlijk niet mogelijk was. Iqbal werd wel op ‘normale’ wijze ter door veroordeeld, maar voordat zijn executie kon plaatsvinden, pleegde hij zelfmoord in zijn cel. 

Willem van Eijk  

Een andere beruchte Nederlandse seriemoordenaar was Willem van Eijk. Hij werd veroordeeld voor het vermoorden van vijf vrouwen tussen 1971 en 2001. Vermoedelijk was hij ook betrokken bij de moord op drie andere vrouwen, maar deze misdaden heeft hij nooit bekend. Van Eijk stond bekend als ‘het Beest van Harkstede’ vernoemd naar het dorp waar hij woonde en waar hij de lichamen van zijn slachtoffers begroef. Hij had een gewelddadige jeugd en werd al op jonge leeftijd in een psychiatrische inrichting geplaatst. Hij had een obsessie met seks en dood en was niet in staat om een normale relatie te onderhouden. Hij werd in 2002 gearresteerd nadat een getuige hem had gezien met een van zijn slachtoffers. Hij kreeg levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating. Hij overleed in 2019 in de gevangenis.

Bronnen

Biography - Pedro Lopez
Britannica - Javed Iqbal
RTL Nieuws - Willem van Eijk

Ook interessant: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.