De droomwereld en de Aboriginalmythologie
In de moderne Australische samenleving nemen de Aboriginals een marginale positie in. Nog slechts 2,5% van de totale bevolking is inheems. Waarschijnlijk kwamen zij ongeveer 40.000 jaar geleden via wat tegenwoordig Papoea Nieuw-Guinea heet, met bootjes naar Australië. Hier ontwikkelden zij een geheel eigen cultuur. De Droomverhalen die zij daarbij vertelden, bevatten verwijzingen naar de geschiedenis van de oudste menselijke bewoners van Australië.
Gebruiken van Aboriginals
De Aboriginals leefden gewoonlijk in groepen van ongeveer veertig man die alleen tijdens bepaalde belangrijke ceremonies in het jaar bijeenkwamen. Onder andere tijdens deze ceremonies werd kennis overgebracht van vader op zoon en van moeder op dochter. Overdracht gebeurde zonder schrift, maar mondeling, via dans, of via rotstekeningen. Via de liederen legden de Aboriginals uit wanneer de regentijd zou beginnen en waar voedsel en water te vinden was in droge gebieden. Deze mythologische liederen vonden volgens de Aboriginals hun oorsprong in de Droomtijd.
De droomwereld van de Aboriginals
Behalve over overlevingsstrategieën vertelden deze verhalen ook over de schepping van de aarde. Deze aarde zou in een mythische tijd zijn gecreëerd door hogere wezens. Later veranderden deze wezens in sterren, krabben, vissen, andere dieren, of rotspartijen. Een belangrijk mythisch figuur in de verhalen van de Djabugay (een aparte Aboriginalgroep) veranderde volgens de verhalen bijvoorbeeld in een berg. Wie op een bepaalde plek in het Barron Gorge National Park kijkt kan nog steeds een lijn tekenen langs een bergengroep en een persoon daarin ontdekken.
De komst overzee
Sporen in het landschap waren zeer belangrijk binnen de Aboriginalmythologie. Zij beschreven immers de reizen van de belangrijkste oeroude wezens. De reizen die deze wezens maakten komen ook overeen met de reizen die de Aboriginals waarschijnlijk zelf maakten. In de noordelijkste streken, zoals Arnhemland of Cape York komen sporen zelfs van overzee. Het mythische wezen Barnumbirr, waarover de Yolngustam vertelde, kwam volgens die verhalen van het eiland Baralku, dat ergens in het oosten moet hebben gelegen. Barnumbirr leidde de eerste mensen naar Australië.
Veranderingen in het landschap door mythes verteld
Er bestaan nog meer van dit soort mythen. Een voorbeeld hiervan zijn de mythen over het ontstaan van verschillende meren in de Australische deelstaat Queensland. In de verhalen beschreven de Aboriginals vulkanische explosies, die volgens onderzoek ongeveer 10.000 jaar geleden inderdaad hebben plaatsgevonden in dat gebied. Ook andere verhalen over de loop van een rivier of vroegere kustlijnen, bleken na onderzoek inderdaad op waarheid te berusten. Zelfs de verhalen over het vruchtbare land rond het meestal droogstaande Lake Eyre – vernoemd naar de eerste Europese ontdekker Edward John Eyre – bleken na onderzoek te kunnen worden herleid naar een periode van meer dan 11.000 jaar terug.
James Cook mythe
Een van de laatste ‘droomverhalen’ was het verhaal van kapitein James Cook. Dit verhaal, over een man die van ver buiten Australië kwam, werd op verschillende manieren verteld. De ene keer bracht de man het Britse kolonialisme en dupeerde hij hiermee de inheemse bevolking, in een ander verhaal bracht hij alleen geschenken. Aangezien in sommige verhalen de naam Cook ook werd benoemd is het duidelijk dat het hier ging om de Engelsman, James Cook. Deze Cook bracht in 1770 voor het eerst de oostkust van Australië in kaart en kwam daarbij ook in contact met Aboriginals.
<h2>Bronnen:</h2>
en.wikipedia.org, <a title="Aboriginal" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Australian_Aboriginal_mythology" target="_blank">Australian Aboriginal Mythology</a>
www.britannica.com, <a title="Aboriginal" href="http://www.britannica.com/EBchecked/topic/171252/the-Dreaming" target="_blank">The Dreaming</a>
www.yumeko.nl, <a title="Aboriginals" href="http://www.yumeko.nl/blog/2010/04/droomtijd-van-aboriginals/" target="_blank">Droomtijd van Aboriginals</a>
www.dossierx.nl, <a title="Aboriginals" href="http://www.dossierx.nl/grenswetenschappen/het-was-in-de-%E2%80%98droomti... target="_blank">Australië in de Droomtijd</a>
<h2>Afbeelding:</h2>
<a title="Aboriginals" href="http://www.gahetna.nl" target="_blank">www.gahetna.nl</a>