Geen afbeelding beschikbaar

De eerste programmeur

In 1843 schreef Ada Lovelace een essay over het programmeren van een computer en het schrijven van algoritmen. Een blauwdruk voor latere programmeertaal. Daarmee staat Lovelace bekend als de eerste computerprogrammeur. Tijdgenoten verklaarden Lovelace voor gek. Maar computers zijn niets meer dan veredelde rekenmachines.


Charles Babbage


Brits filosoof en uitvinder Charles Babbage was al jaren bezig met het uitvinden van een mechanische rekenmachine. In 1821 waren alle plannen klaar om de ‘Difference Engine No. 1’ te kunnen bouwen. De machine zou automatisch tabellen kunnen genereren, waardoor fouten werden uitgesloten. Om onbekende redenen is de machine is nooit volledig afgebouwd.


De Analytische machine


In 1834 werkte Babbage aan een nieuw project: de analytische machine. Een machine die de eerder bedachte mechanische rekenmachine van 1821 voorbijstreefde. De machine zou eenmaal op stoom beslissingen kunnen nemen, berekeningen kunnen maken en uitkomsten kunnen onthouden. De machine zou volledig mechanisch zijn en bestond uit draaiende tandwielen en assen, aangedreven door een stoommachine.


Lovelace en Babbage


Een jaar nadat Charles begon aan zijn plannen voor de analytische machine kwam hij in contact met Lovelace, wie erg geïnteresseerd was in het werk van Charles. In 1937 verzocht Charles haar een artikel over zijn machine te vertalen uit een Franse krant. Lovelace vertaalde niet alleen het artikel, maar besloot ook haar eigen visie erin te verwerken. Lovelace bleek een natuurtalent en besloot haar aantekeningen in de vorm van een essay te publiceren. In haar essay beschreef ze dus als eerste persoon ooit hoe een algoritme voor een computer geschreven moest worden. De machine werd uiteindelijk nooit afgemaakt, maar het algoritme was zo goed als klaar. Als teken van erkenning heeft het Amerikaanse ministerie van defensie de in 1979 ontworpen programmeertaal ‘Ada’ genoemd.

Bronnen:

Historisch nieuwsblad: Ada Lovelace

Historiek: Ada Lovelace eerste computerprogrammeur

Biography: Ada Lovelace 

Wikipedia: Charles Babbage

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Difference Engine 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.