De Egyptische ex-president Mohamed Morsi: van professor tot staatsschurk

Op 16 mei 2015 is Morsi ter dood veroordeeld door de Egyptische rechtbank. De oud-president werd beschuldigd van meerdere zaken: de dood van tien betogers bij het presidentieel paleis in 2012, samenwerken met buitenlandse organisatie om aanslagen te plegen, spionage voor Qatar, ontsnappen uit de gevangenis en het beledigen van de rechterlijke macht. De toekomst voor Morsi ziet er dus somber uit.

Geboorte & studie

Mohamed Morsi Isa al-Ayyat werd op 20 augustus 1951 geboren in het dorp Edwa. Hij studeerde civiele techniek aan de universiteit van Caïro, waar hij in 1978 zijn master haalde. Hierna ging hij naar de University of Southern California waar hij in 1982 zijn PhD haalde.

Assistent-professor in de VS

Na zijn studie bleef Morsi in de VS wonen. Hij was werkzaam als een assistent-professor aan de California State University en werkte zelfs korte tijd voor de NASA. Dit beviel hem blijkbaar niet helemaal, want in 1985 keerde hij terug naar Egypte.

Terug in Egypte & moslimbroederschap

Terug in zijn vaderland kreeg Morsi een baan aangeboden bij de Zagazig University. Hier bleef hij vele jaren werkzaam en haalde hij zijn banden aan met de moslimbroederschap, waar hij in 1977 lid van was geworden. In de jaren die volgden werd Morsi een prominente broeder binnen het moslimbroederschap en werd lid van het Brotherhoods Guidance Bureau.

Lid van het parlement

Morsi had meer ambitie dan macht alleen binnen het moslimbroederschap. In 2000 werd hij, als onafhankelijk persoon, lid van het parlement. Toen de aanslagen op de Twin Towers hadden plaatsgevonden, beweerde hij dat de aanslag een gruwelijke misdaad tegen onschuldige burgers was, maar dat Amerika het ongeluk als excuus gebruikte om Afghanistan en Irak binnen te vallen.

Een president voor alle Egyptenaren

In 2011, na de val van Mubarak, lag de weg voor Morsi en de moslimbroederschap open. Morsi richtte de eerste moslimbroederschap partij op genaamd de Freedom and Justice Party. Met deze partij won Morsi in 2012 met een klein verschil de verkiezingen en was daarmee de eerste democratisch verkozen president van Egypte. Tijdens zijn overwinningsspeech zei hij dat hij een president wilde zijn voor alle Egyptenaren.

Presidentsjaar

Dit bleek echter een valse belofte te zijn. Morsi bleek geen president te zijn voor alle Egyptenaren, maar alleen voor de aanhangers van het moslimbroederschap. Er werden legerofficieren aangenomen en Morsi trok steeds meer macht naar zich toe. Het ging zelfs zo ver dat hij beweerde boven de macht van de staatsrechtbank te staan. Dit riep de woedde op van het volk, wat leidde tot massale protesten, grote onrust in het land en economische instabiliteit. Op 3 juli 2013 viel het doek voor Morsi. Na iets meer dan een jaar president te zijn geweest werd hij door een staatsgreep afgezet en belandde in de gevangenis.

Gevangenis

Na de staatsgreep ontstonden gevechten in Caïro tussen de aanhangers van en vijanden van Morsi. Bij deze gevechten vielen bijna 1.000 doden. Morsi bleef echter in de gevangenis zitten en hij werd beschuldigd van meerdere misdaden. Op 16 mei 2015 hoorde hij zijn definitieve vonnis en werd ter dood veroordeeld. De carrière die zo mooi begon, eindigde als een ramp.

<h3><strong>Bronnen</strong></h3>
<ul><li>nrc.nl,' <a href="http://www.nrc.nl/nieuws/2015/05/16/oud-president-morsi-ter-dood-veroord... target="_blank">Oud president Morsi ter dood veroordeeld</a>'.</li>
<li>biography.com,’ <a href="http://www.biography.com/people/mohamed-morsi-20862695" target="_blank">Mohamed Morsi</a>’.</li>
<li>bbc.com, ‘<a href="http://www.bbc.com/news/world-middle-east-18371427" target="_blank">Profile: Egypt’s Mohammed Morsi</a>’.</li>
</ul>
 
<h3>Afbeelding</h3>
<ul><li>Wilson Dias, '<a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Mohamed_Morsi#/media/File:Mohamed_Morsi-05-... target="_blank">Mohamed Morsi'</a>.</li>
</ul>

Rubrieken: 

Partners: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt