De Finse Vlag

De Finse Burgeroorlog: de ‘Roden’ tegen de ‘Witten’

15 mei 1918 – met een overwinning van de ‘Witten’ op de ‘Roden’ komt er een einde aan de korte, maar hevige Finse Burgeroorlog. De Finse Burgeroorlog is bij weinig mensen bekend, terwijl het vele levens eiste en zeer belangrijk was voor de ontwikkeling van Finland als onafhankelijke republiek.


Finland en het Russische Keizerrijk


Vóór de Finse Oorlog (1808-1809) was Finland onderdeel van Zweden. Na deze oorlog kwam het land in handen van het Russische Keizerrijk. Aan het Russische Keizerrijk kwam echter een einde met de Russische Burgeroorlog (1917-1922). Door de val van Rusland ontstonden er vele onrusten in sommige delen van het Rijk, waaronder in Finland.


Onafhankelijk Finland


In december 1917 verklaarde Finland zich onafhankelijk van Rusland. Over de nieuwe koers die het land wilde varen bestond echter geen consensus; er ontstond grote rivaliteit tussen de conservatieve Witte Garde en de socialistische Rode Garde. De Roden wilden dezelfde koers varen als de bolsjewieken in Rusland deden: ze wilden goede banden onderhouden met het Russische Rode Leger. De Witte Garde koos echter voor een eigen koers, zonder hulp van Rusland.


Uitbreken van de burgeroorlog


Omdat Finland nog geen eigen officiële politie of veiligheidstroepen had, gingen beide partijen hun eigen veiligheidstroepen organiseren. De Finse senaat erkende echter alleen de troepen van de Witte Garde. Deze twist leidde tot het uitbreken van de Finse Burgeroorlog, waarbij de Roden werden gesteund door de bolsjewieken en de Witten steun kregen van het Duitse Keizerrijk en Zweedse vrijwilligers.


Een korte en hevige burgeroorlog


De burgeroorlog duurde slechts enkele maanden, maar was wel zeer intens. Aan Witte zijde stierven 1500 mensen en de oorlog kostte 8000 Roden het leven. Op 5 mei 1918 kwam er een eind aan de oorlog, met de overwinning van de Witten. Hierdoor kwam Finland uit de Russische invloedssfeer en kon het een eigen, onafhankelijke republiek stichten.    

Rubrieken: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!