Geen afbeelding beschikbaar

De Geschiedenis van Cartier

Op 25 november 2014 werden twee overvallers opgepakt die hadden ingebroken bij een van de bekendste en duurste juweliers van Parijs. Zij hadden namelijk geprobeerd het beroemde filiaal van Cartier op de Champs-Élysées te beroven. Na een wilde achtervolging waarbij de overvallers ook nog een man gijzelden, gaven zij zich ’s avonds over in een kapsalon. Cartier is een gerenommeerd horlogemaker en juwelier en heeft sinds haar oprichting een extravagante klantenkring opgebouwd.


Het begin van Cartier


Cartier werd opgericht in 1847 door juwelier Louis-François Cartier bij de overname van de werkplaats van zijn leraar. Zijn zoon Alfred nam de zaak in 1874 over en kleinzoons Louis, Pierre en Jacques namen deze in 1899 op hun beurt van hun vader over. Zij zouden het merk uiteindelijk wereldwijde bekendheid bezorgen. Nadat de Braziliaanse luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont aan zijn vriend had gemeld hoe onhandig het gebruik van een zakhorloge was, besloot Louis Cartier voor hem een horloge te ontwerpen die aan de pols gedragen kon worden. Zijn broers trokken naar Londen en New York om nieuwe filialen op te zetten.


Horloges


In het begin van de twintigste eeuw introduceerde Cartier enkele van haar belangrijkste horloge ontwerpen die vandaag de dag nog steeds verkocht worden, zoals de Baignoire en Tortue in 1912. Enkele jaren later ontwierp Louis het Tankmodel, dat was geïnspireerd op de op het westelijke front tijdens de Eerste Wereldoorlog geïntroduceerde tanks met rupsbanden. Niet alleen Cartier maakt sinds de introductie zeker dertig variaties op dit model, veel hedendaagse horloges zonder leren bandje zijn hiervan afgeleid.


Vrouwelijk verlangen


In 1914 gebruikt Cartier voor het eerst het pantersymbool waar het bedrijf bekend om staat. Hiervoor werd een horloge zo vormgegeven dat deze de stippen van de vacht nabootste. De in 1887 in Charleroi geboren horlogeontwerpster Jeanne Toussaint maakte het symbool groot. Nadat zij in de jaren dertig bij Cartier kwam werken werd de panter op steeds meer objecten van Cartier zoals poederdozen, sigarettendozen en sieradendozen, afgebeeld. Hierbij symboliseerde de panter de vrouw als object van verlangen.


Overnames


Tot 1964 bleef het bedrijf in handen van de familie Cartier. In 1972 werd door enkele investeerders Cartier Parijs gekocht. In 1979 voegden zij ook de kantoren in Londen en Parijs aan hun portefeuille toe. In de jaren daarna kocht het bedrijf steeds meer andere juweliers en horlogemakers op en ook kwam er een eigen kunststichting – te weten de Fondation Cartier pour l'art Contemporain. In 1993 ging het bedrijf een samenwerking aan met een grote groep modemerken, zoals Piaget, Karl Lagerfeld en Hackett. Sinds 2012 is Cartier in handen van de Richemont holding waarvan de Zuid-Afrikaan Johann Rupert eigenaar is.


Beroemde dragers


De lijst van beroemdheden die sieraden van Cartier gedragen hebben is haast eindeloos. Tot deze groep kunnen wij onder andere Groot-Hertogin Maria Pavlovna van Rusland, de Belgische koningin Elizabeth, Koningin Victoria Eugenia van Spanje en de Engelse koning Eduard VII rekenen. Toch verdienen sommige namen extra aandacht. Hieronder valt bijvoorbeeld de Amerikaanse Wallis Simpson, de latere hertogin van Windsor. Simpson trouwde met Eduard VIII, die daardoor moest aftreden.


Nieuwe gebruiken


De Maharadja van Kapurthala Jagatjit Singh, die voor India bij de onderhandelingen voor de Volkerenbond aanwezig was, liet een sieraad van Cartier voor zijn tulband maken. Ook de Hollywoodster en vrouw van prins Rainier van Monaco, Grace Kelly, stond erom bekend dat zij sieraden van Cartier droeg. Toen Katherine Middleton met Prins William trouwde, droeg zij ook een tiara van Cartier. Het sieradenmerk is dus nog lang niet aan vervanging toe. Dit geld niet voor het gebruik dat prinsen die met iemand trouwen die niet van adel is geen aanspraak meer kunnen maken op de troon, want voor William is die functie nog steeds weggelegd.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.