De geschiedenis van de ‘Showbizzmoord’

Martien Hunnik werd in 1984 in hoger beroep veroordeeld voor de moord op Bart van der Laar, een platenproducent uit Hilversum. Op 14 juni 2016 werd hij vrijgesproken, nadat de zaak een jaar eerder was heropend door de Hoge Raad. Hoe kan het dat een onschuldig man 33 jaar als moordenaar door het leven moest gaan?

10 november 1981- De 36-jarige platenbaas Bart van der Laar wordt gevonden in de keuken van zijn woning aan de Graaf Florisstraat in Hilversum. Hij heeft een schotwond in zijn hoofd en een tweede kogel in zijn kleren en bezwijkt drie dagen later in een lokaal ziekenhuis aan zijn verwondingen. De politie staat voor een raadsel: er zijn weinig aanwijzingen en slechts één getuige. Van der Laar wordt namelijk gevonden door een vriendin, Patricia, die in hetzelfde pand woont. Zij huurt de benedenverdieping van het huis en heeft regelmatig contact met van der Laar.

Patricia de dader?

Nadat Patricia is verhoord blijkt dat zij en Van der Laar die nacht samen hebben doorgebracht. Ze sliepen echter niet in hetzelfde bed,omdat de twee geen relatie hadden en Bart bovendien homo was. Patricia verklaart dat ze de volgende ochtend naar haar werk is gegaan en pas ’s middags weer is thuisgekomen, waarna ze Van der Laar op de grond heeft gevonden.De politie gelooft dit destijds niet helemaal en op het laboratorium wordt een test afgenomen waarmee bepaald kan worden of Patricia in de afgelopen uren een vuurwapen heeft gebruikt. Deze test levert niets op en de rechercheurs staan voor een raadsel.

Een alibi voor Martien

Dan verschijnt de 22-jarige Martien Hunnik ten tonele. Hunnik heeft in zijn jeugd gewerkt als jongensprostituee en heeft in het verleden seksueel contact gehad met het slachtoffer. Omdat Hunnik op het moment van de moord werkzaam was in Laren, dit wordt bevestigd door de werkgever, kan hij de moord volgens de recherche niet gepleegd hebben. Martien gaat daarom destijds vrijuit.

Roep om aandacht

De zaak staat vervolgens een aantal jaren op een laag pitje, maar in januari 1983 neemt het verhaal een verrassende wending. Tijdens het programma ‘Opsporing Verzocht’ wordt de oproep gedaan of getuigen in de zaak van der Laar zich willen melden bij de politie. Hunnik belt anoniem op naar het programma en claimt meer informatie te hebben over de moord. Hij zou later verklaren dat hij destijds labiel was en hij puur belde om aandacht te krijgen: “Er kwam een uitzending van Opsporing Verzocht. Ik heb gebeld en met verdraaide stem gezegd dat ik meer wist over de moordenaar van Bart van der Laar. Het was anoniem. Mij ging het om de aandacht. Maar ze traceerden dat telefoontje.”

Een valse bekentenis?

Na deze ludieke actie staat de politie op de stoep. Hunnik wordt aangehouden en meegenomen voor verhoor. Op het politiebureau legt hij een verklaring af, die hij al snel weer intrekt. In deze eerste verklaring bekent hij schuld, maar volgens Hunnik is dit een valse bekentenis geweest die onder druk is afgenomen. Zo zou zijn zieke moeder, inmiddels overleden, zijn ingezet om hem de moord te laten bekennen. In 1984 werd Hunnik veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en TBR (de voorloper van TBS) maar hij zat uiteindelijk meer dan 8 jaar vast.

’33 jaar van mijn leven compenseren’

Er gaan jaren voorbij, maar het Openbaar Ministerie blijft altijd twijfelen aan de bekentenis van Hunnik. Zo zei de politie dat Hunnik details van de moord kende die alleen de moordenaar had kunnen weten, maar alles wat Hunnik wist was ook in de media besproken. Verder werd ook de geestelijke gesteldheid van Hunnik in twijfel getrokken op het moment dat hij schuld bekende.Het zou tot 8 juli 2014 duren voordat de Advocaat-generaal een verzoek in zou dienen bij de Hoge Raad om de veroordeling van Martien Hunnik te herzien. Nadat de Hoge Raad de veroordeling schrapte moest de zaak opnieuw worden bekeken. In mei 2016 diende de zaak opnieuw bij het Hof in Den Haag en een maand later werd Hunnik vrijgesproken. Hiermee is de kous echter nog niet af: “Het heeft 33 jaar geduurd. Ze gaan 33 jaar van mijn leven compenseren.”

<h3>Bronnen:</h3>
nos.nl <a href="http://nos.nl/artikel/2111094-vrijgesproken-martien-hunnik-ik-hoor-er-we... target="_blank">Vrijgesproken Martien</a>

volkskrant.nl <a href="http://www.volkskrant.nl/binnenland/martien-hunnik-vrijgesproken-van-sho... target="_blank">Hunnik vrijgesproken</a>

waarheidsvinding.nl <a href="http://www.waarheidsvinding.com/?p=3100" target="_blank">Geschiedenis Hunnik</a>

Nrc.nl <a href="http://www.nrc.nl/handelsblad/2005/09/24/ze-moesten-die-zaak-rondkrijgen... target="_blank">Hunnik interview </a>

&nbsp;
<h3>Afbeeldingen:</h3>
youtube.com <a href="https://www.youtube.com/watch?v=kJ4aHyaI0Pg" target="_blank">Martien Hunnik</a>

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.