Geen afbeelding beschikbaar

De geschiedenis van de trouwjurk

Trouwen, vandaag de dag wordt de trouwdag als de mooiste dag van je leven gezien. Waar je je voor eeuwig kunt binden aan je grote liefde. Vroeger was dit niet altijd het geval. Het kwam bijvoorbeeld vaak voor dat huwelijken niet ontstonden uit liefde maar uit zakelijke afspraken. Net zoals dat de geschiedenis van het huwelijk zich heeft ontwikkeld is ook de trouwjurk door de jaren heen veranderd.


Oude Grieken


De Oude Grieken hadden al een traditie om een speciale jurk te dragen voor het huwelijk. Deze werd ontwikkeld door een grote lap van de mooiste stoffen die werden vastgehouden met twee gespen op de sluiers. Hoe rijker de familie, hoe hoger de prijs en de kwaliteit van de gespen. De sluier was in het Oude Griekenland ook anders dan dat wij deze nu kennen. Het was namelijk een gele doek om de vreugde te symboliseren en te beschermen tegen de zon.


Middeleeuwen


Tijdens de Middeleeuwen werd er speciaal voor de gelegenheid van de trouwgelofte een jurk gemaakt. De trouwjurk was onderdeel van de bruidsschat die de familie van de bruidegom moest schenken aan de bruid. Omdat het de familie van de bruidegom zoveel geld kostte, hielden zij goed in de gaten of de jurk precies gemaakt werd zoals zij dat wilden.


Renaissance en Barok


Tijdens de Renaissance en Barok werden de jurken beïnvloed door het modebeeld van die tijd, net zoals dat later ook het geval zou zijn. De trouwjurk ging in feite mee met wat de trend was, of dit nu lange of korte mouwen waren, of korsetten of kragen. Daarnaast kwam het vanaf de 15e eeuw steeds vaker voor dat bruiden een hoge hoed droegen. Daarnaast lieten bruiden zich beïnvloeden door huwelijken aan een invloedrijk hof. Als de bruid hier een mooie jurk droeg, wilden de ‘normale’ vrouwen dit ook. Ook werden in deze tijd de stoffen voor de jurken uit heel Europa gehaald, wat status aangaf.


Kleur jurk


Hierna was het gebruikelijk om een witte jurk aan te trekken tijdens het trouwen. Wit werd namelijk als feestkleur gezien en het stond voor maagdelijkheid. Dit gebruik verdween echter, maar sinds 1815 kwam dit weer het meeste voor. Aan het begin van de 20e eeuw was de meest voorkomende kleur naast wit echter zwart. Dit komt waarschijnlijk door de verzwaring van de kerkelijke opvattingen.


Na de Eerste Wereldoorlog


Na de Eerste Wereldoorlog was het allang niet meer gebruikelijk om een speciale jurk te laten maken voor het trouwen. Bruiden droegen overwegend hun beste jurk of japon als zij trouwden. Welke vervolgens dan ook naar andere, daarvoor bestemde, gelegenheden gedragen werd. Wel was er een idee over de kleur die deze jurk moest hebben wat blijkt uit het versje: “Blauw geeft trouw, groen gaat aan de haal, wit brengt liefde, geel kijkt scheel, rood is brutaal, zwart de dood.” Daarnaast prefereerden de meesten een zijde jurk, omdat satijn ongeluk zou brengen en fluweel armoede.


Tijdens de Tweede Wereldoorlog


Opmerkelijk is dat tijdens de Tweede Wereldoorlog bruiden soms wel eens trouwden in parachutes. Tijdens de oorlog moesten alle eindjes aan elkaar geknoopt worden en was het niet mogelijk om een dure jurk te veroorloven. Omdat de bruidegom vaak in het leger zat nam hij wel eens een niet bruikbare parachute mee, waar dan een trouwjurk voor de bruid van gemaakt werd.


Vandaag de dag


Door de jaren heen is te zien dat er veel veranderde aan de eisen waar een bruidsjurk aan moest voldoen. Vaak ging het mee met de mode en de trend van de tijd waarin geleefd werd. Vandaag de dag kunnen wij gewoon in een winkel een trouwjurk aan laten meten, wat een stuk makkelijker is dan hoe het vroeger ging.

Bronnen:

artobject.nl, De geschiedenis van de trouwjurk

trouwennieuws.nl, De geschiedenis van de trouwjurk

bbc.com, How wedding dresses evolved

weddings.lovetoknow.com, History of the Wedding Dress

bruidsjurk.nl, Geschiedenis

en.wikipedia.org, Wedding dress

wikipedia.nl, Trouwjurk

Afbeeldingen:

en.wikipedia.org, Woman's Two-piece Dress (Wedding)

en.wikipedia.org, 1929 wedding

Partners: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.