De geschiedenis van Gotland en de herbewapening van het eiland

Zweden gaat haar eiland Gotland opnieuw bewapenen uit angst voor een Russische invasie. Al eeuwenlang is Gotland een zeer belangrijke handelspost voor Zweden. In de Hoge Middeleeuwen bloeide het eiland onder de Vikingen en vervolgens onder Duits gezag.

Arabische & Byzantijnse munten

Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat er reeds 7000 jaar geleden mensen op Gotland woonden. Onder de Vikingen (vanaf de achtste eeuw) groeide het eiland uit tot een belangrijke handelspost. Op het eiland zijn munten uit allerlei delen van Europa gevonden, evenals Arabische en Byzantijnse munten. Deze vondsten onderstrepen de belangrijke handelspositie van het eiland.

Hanzesteden

Omstreeks 1200 werd Visby, een stad op Gotland, onderdeel van het netwerk van Hanzesteden. Dit Duitse handelsverbond groeide al snel uit van noordwest Europa, via de Baltische Zee en de Oostzee tot in Rusland.  De steden hadden samen een Hanzeleger om het handelsverbond te beschermen.

Deense inval

In 1361 veroverde de Deense koning Waldemar Atterdag het eiland, waarna het haar sterke handelspositie verloor en snel in verval raakte. In de eeuwen die volgden werd het eiland door verschillende partijen veroverd, tot het ten slotte in 1645 weer officieel in Zweedse handen terecht kwam. Tijdens de Finse Oorlog (1808-1809) had Rusland tijdelijk de macht over het eiland.

Zweden in de Koude Oorlog

Tijdens de Koude Oorlog was Zweden officieel neutraal, maar het land was bang voor de macht van de Sovjet-Unie. De gehele Koude Oorlog hield de Zweedse overheid Gotland bewapend. Pas in 2005 trokken de laatste militairen zich van het eiland terug.

De historische drukte rondom Gotland is goed zichtbaar in het groot aantal scheepswrakken dat zich in de nabije zee bevindt. In de zeeën bevingen zich Vikingschepen, schepen uit verschillende Noord-Europese landen uit de Hanzetijd en voornamelijk vele onderzeeërs uit de tijd van de Sovjet-Unie.

Hernieuwde dreiging

De Scandinavische landen werken samen met de Verenigde Staten en Rusland in het Oostzeegebied. Ondanks deze samenwerking is Zweden sinds kort bang voor een Russische inval op Gotland. Rusland heeft geen handelspost in de Oostzee en Zweden vermoedt dat Poetin een poging wil doen dit te bewerkstelligen door Gotland te veroveren.

In de Oostzee werden herhaaldelijk Russische marineschepen en onderzeeërs gespot en er vlogen bij wijze van oefening straaljagers over Zweeds grondgebied. De Zweedse overheid is bang dat Gotland in een vergelijkbare situatie terecht zal komen als de Krim in Oekraïne en gaat het eiland opnieuw bewapenen om zich weerbaar te maken tegen een mogelijke aanval.

 

<h3>Bronnen</h3>
wikipedia.org, <a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Gotland#Geschiedenis" target="_blank">'Gotland geschiedenis'
</a>www.sverigeturism.se <a href="http://www.sverigeturism.se/smorgasbord/smorgasbord/provincial/gotland/h... target="_blank">'Gotland history'
</a>www.volkskrant.nl, <a href="http://www.volkskrant.nl/buitenland/zweedse-voorpost-tegen-de-russen~a39... target="_blank">'Zweedse voorpost tegen (...)'</a>
<h3>Afbeelding</h3>
By Berit from Redhill/Surrey, UK (Wetland, Gotland, Sweden  Uploaded by russavia) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wetland,_Gotland,_Sweden_(6208377342).jpg" target="_blank">via Wikimedia Commons</a>

 

 

Rubrieken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt